Connect with us

Странски банки

Банките и регулаторите ја губат битката против перењето пари

Објавено

на

Податоците протекоа од мрежата за спроведување на финансиски злосторства на Министерството за финансии на САД, кои дадоа слика на банки презаситени од огромниот обем на потенцијални сомнителни трансфери, без ниту ресурси ниту волја темелно да се справат со проблемот.

Количината на пари кои се перат на глобално ниво секоја година се проценува дека е од 2% до 5% од глобалниот БДП, дури 2 трилиони долари во апсолутна смисла, покажуваат податоците на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал. Реномиранот американско списание за финансии „American Banker” забележа дека системот фаќа дури 1%.

И покрај тоа што голем дел од објавените информации беа главно историски, тие уште еднаш минаа низ многу имиња на неколку големи банки.

И законодавците на САД и на ЕУ разгледуваат начини за подобрување на нивните режими: Конгресот го разгледува Законот за недозволени пари, што ќе им овозможи на банките поголема моќ да ги знаат идентитетите на луѓето зад огромните компании преку кои се перат пари. Во меѓувреме, ЕУ разгледува пренесување на надзор за спречување на перење пари на нов европски регулатор, за кој се надеваме дека ќе биде подобар во фаќањето на криминалци отколку на преголемиот и понекогаш компромитиран надзорен персонал на помалите држави на ЕУ.

Странски банки

Европската централна банка ги зголемува референтните каматни стапки за 25 базични поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени поради високите инфлациски притисоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ подготвува ново зголемување на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка како дел од борбата против инфлацијата, на следниот состанок на Советот на гувернери. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Презентација на Редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Светска банка денеска ќе одржи презентација на 23-то издание од серијата извештаи за економската состојба во земјите од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, насловено „Тестирање на отпорноста“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно