Connect with us

Домашни банки

Банките го затегнаа кредитирањето

Објавено

на

Растат каматите за кредитите, се намалуваат за депозитите. Според последниот извештај на НБРМ кој се однесува на јуни годинава, кредитирањето на фирмите станува се поскапо.

За новоодобрените кредити за корпоративниот сектор каматата е зголемена за 0,05 процентни поени и сега просечната камата изнесува 4,64%.

И штедењето за фирмите станува понеисплатливо. Каматата за новите корпоративни депозити падна од 1,39% во мај на само 0,89% во јуни.

Бизнис секторот се жали дека кредитирањето потребно за одржувањето на ликвидноста на компаниите но и за нови инвестиции станува се потешко што ќе се одрази на нивнто натамошно работење.

Заради лошите кредитини услови, и досега макеоднските фирми не беа презадолжени. Според извештај на Светска банка за 2017 години, долгот на фирмите кон банките изнесува 49% од БДП. Споредено со равзиените земји, овој процент е низок. Автриските короративни кредити изнесуваат 84 од БДП, во Франција долгот кон банките  е 101% од БДП, а во Германија 77%.

Домашни банки

ЕБОР: Во Македонија има многу банки, а пазарот е мал

Објавено

на

Во Македонија има многу банки а пазарот е мал. Во најновиот извештај за за транзицијата 2018-2019, ЕБОР сугерира конослидација на банкарскиот сектор и развивање на капацитетите за обновлива енергија. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка најуспешна во тргување на девизните пазари

Објавено

на

Светскиот магазин Global Finance, со седиште во Њујорк, САД,  на Комерцијална банка АД Скопје ѝ ја додели наградата „Најдобар FX Провајдер за Република Македонија (Најдобар давател на услуги од областа на девизните пазари во Македонија за 2019 година)“. Ова е петто  по ред  признание за најуспешно работење на Комерцијална Банка АД Скопје во доменот на тргување со финансиски инструменти во Република Македонија,  доделено од Global Finance. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Капитал банка ја прошири својата мрежа на експозитури во Кисела Вода, Скопје

Објавено

на

Капитал банка АД Скопје продолжи со проширување на својата мрежа на експозитури на територијата на град Скопје, водена од својата мисија за градење на доверба, сигурност и посветеност кон клиентите, нудејќи им највисок стандард на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange