Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Банките во Србија ја зголемија добивката

Објавено

на

Вкупната добивка пред оданочување на сите 29 банки во Србија на крајот од 2017 година изнесува 68,7 милијарди динари, што е за 47,39 милијарди повеќе од крајот на претходната година, објави Националната банка на Србија (НБС).

Во извештајот на НБС се наведува дека 22 банки имаа добивка, а седум имаат прокнижено минус. Како што беше оценето од НБС, зголемувањето на профитабилноста на деловните банки во Србија најмногу влијаеше на намалувањето на кредитните загуби од лошите кредити (за 33 милијарди динари), како и консолидацијата на банкарскиот сектор, односно спојување и припојување на банките поради промена на сопственичката структура (придонесот со низок резултат од 12 , 5 милијарди динари).

Приходите на банката од камати во 2017 година се пониски за 8,7 милијарди динари во споредба со претходната година, поради мерки за ублажување на монетарната политика и последното намалување на каматните стапки на меѓубанкарскиот пазар и на пазарот на динарските кредити и хартии од вредност, што е дел, оценува НБС , неутрализирано со намалување на расходите од камати на банките за 5,8 милијарди динари.

Во сите банки во Србија на крајот на минатата година 23.055 луѓе беа вработени, 892 помалку отколку во 2016 година.

Вкупната нето актива на банкарскиот сектор изнесуваше околу 3.369 милијарди динари, а вкупниот капитал изнесува 667,1 милијарда. НБС оцени дека високата капитализираност на банкарскиот сектор на Србија е потврдена и на крајот на 2017 година, кога показател за капиталноста на капиталот изнесува 22,6 %, што е повеќе од редовен минимум од осум отсто.

Проблематични кредити на крајот на 2017 година изнесуваа 204,9 милијарди динари. Учеството на  проблематични кредити во вкупните кредити на банките беше 9,8 %, што е оценето од страна на НБС, најнизок степен од воведувањето на еднообразното дефинирање на НПЛ кредити и задолжителната изведба во 2008 година.

На крајот на 2016 година, тој удел беше 17 %. НБС  наведе дека во наредниот период ќе биде насочена кон зачувување на финансиската стабилност, со професионална посветеност за заштита на интересите пред сè на корисниците на финансиски услуги, но и на сите други релевантни пазарни учесници.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange