Connect with us

Форекс

Банката на Англија ја лансираше најбезбедната банкнота досега

Објавено

на

Нова банкнота во апоени од 20 фунти со ликот на уметникот Вилијам Тарнер ќе се појави од утре во банкоматите и платниот промет во Велика Британија. Оваа банкнота е прогласена за „најбезбедна банкнота досега“.

Полимерот ќе ја замени претходната хартиена банкнота од 20 фунти. Новата банкнота содржи два прозорци и обоени фолии за да се спречи фалсификувањето.

Банката очекува половина од сите банкомати низ Велика Британија да издадат полимерни банкноти од 20 фунти за само две недели.

Банката на Англија веќе пушти во оптек полимерни банкноти од 5 и 10 фунти, а нова полимерна банкнота од 50 фунти ќе биде издадена следната година.

Гувернерот на Банката на Англија, Марк Карни, изјави: „Нашите банкноти слават исклучително богато и разновидно наследство на Велика Британија и ги истакнуваат придонесите на нејзините најголеми граѓани. Уметноста на Тарнер беше трансформативна. Задоволен сум што се случи најверојатно највлијателниот британски уметник на сите времиња да се појави на уште две милијарди уметнички дела – нови банкноти од 20 фунти кои луѓето ќе можат да започнат да ги користат од денес“.

Форекс

Македонска берза стана полноправна членка на Федерацијата на Евроазиски берзи (FEAS)

Објавено

на

На седницата на Одборот на Федерацијата на Евроазиски берзи, одржана на 28.10.2022 година, одобрен е приемот на Македонска берза АД Скопје како полноправна членка на Федерацијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот се повеќе ја зголемува својата вредност – Колку чини во моментов?

Објавено

на

Во центарот на светските случувања е растот на американскиот долар и глобалните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот со секој нов ден ја зголемува својата вредност!

Објавено

на

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошницата валути се движи блиску до највисоките нивоа во последните 20 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно