Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Колумни

Банкарство 2.0: Што претставува универзален банкар и зошто е потребен?

Објавено

на

Невозможно е да се оддели еволуцијата и усвојувањето на универзалните банкари од променливата улога на филијалата. Паѓањето на нивото на трансакции значи помалку филијали, а оние што остануваат се помали. Потребата за заштеда на трошоците за персонал ја забрза идејата дека помалку претставници на филијали треба да преземат повеќе должности.

Но, истражувањето повторно покажува дека потрошувачите сè уште сакаат да можат да ги посетат филијалите за одредени услуги, особено за отворање нови сметки и за спроведување на посложени апликации и трансакции.

Тогаш универзалните банкари влегуваат на сцена. Според Peak Performance Consulting Group, универзалните банкари нудат три главни бенефиции:

  • Намалување на привремените кадровски потреби.
  • Намалување на нивото на персоналот во постојаните филијали.
  • Зголемување на меѓусекторските односи, делумно преку правење на продажбата клучен дел од работата на универзалниот банкар, како и нагласување на идентификација на потребите на потрошувачите преку тековна услуга.

Моделот на универзален банкар одговара на некои ситуации и на пазарите подобро од другите (на пример, некои експерти велат дека најмногу корист имаат помали филијали на повеќе оддалечени локации). Многу институции ги користат универзалните банкари како начин да заштедат пари и да ја подобрат услугата. Некои институции имаат усвоено различни редови на универзален банкар, па дури и одредени специјализации. Постојат дури и универзални банкари “floaters”, испратени до која било филијала на банката ако им треба.

Концептот “универзален банкар” веќе подолго од една деценија работи на патот кон банките и кредитните унии. Според некои проценки, околу половина од сите институции усвоија универзални банкари на некој начин, со приближно една во осум филијали кои денес некако ги користат овие позиции.

Основниот универзален банкар, како што ја познаваме работата денес, е вработен со вкрстени обуки “кој може да дејствува како шалтерски работник, одредување на кредити, отвара и затвара сметки и да ги извршува повеќето од другите функции што клиентите ги сакаат од нивните локални банкарски филијали”.

Тие уживаат во можност да научат повеќе вештини, како и плејадата на улоги што може да донесе универзалната банкарска позиција. Да се биде универзален банкар поставува вработен да биде “врховен едукатор” – сигурен советник со повеќе “флуентност на каналите” и способност за брзо решавање на проблемите. Секогаш треба да се стреми кон зголемување на задоволството на клиентите, но исто така и за задоволството на вработените. Ова не само што може да ја спаси институцијата од трошоците за традиционално вработување, туку и да го намали обртниот персонал во рамките на банката.

Но, тоа не значи дека нема ризици и предизвици за универзалните банкари. Една студија на Kiran Analytics откри дека само 39% од институциите кои го прифатија моделот на универзален банкар сметаат дека напорот за негово воведување успеал.

Колумни

Како популарните игри Fortnite и Clash of Clans се користат за перење пари?

Објавено

на

Кога мислите на перење пари, лесно е да се замислат салони за нокти, школки корпорации или банкарски сметки во странство. Но, како што се појавуваат нови технологии како криптовалутите, така се појавуваат и нови методи за претворање на нелегално стекнатите придобивки во оданочен приход. Сепак, најочигледните методи не се најдобри. Додека биткоинот продолжува да напредува, креаторите на политики, полицијата и обвинителите инвестираат повеќе ресурси во борбата против нелегалните шеми. Како одговор, постои сомневање дека претприемничките криминалци се свртуваат кон поиновативни решенија, како перење пари со помош на масивни мултиплеер игри. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Клиенти кои знаат сè…

Објавено

на

Сите сме ја слушнале познатата изрека “Клиентот е секогаш во право” и до некаде може да се сложиме со оваа констатација единствено поради фактот дека ние – продавачите сме таму токму поради клиентите и реализирањето на нивните барања, потреби, желби, но… (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Перење на трансакции е новиот, напреден облик на перење пари

Објавено

на

Електронското перење пари, познато како Перење на трансакции, е дигитална еволуција за перење пари и стана еден од најголемите предизвици со кои се соочува режимот против перење пари (АМЛ) денес. Принципот е едноставен: непознат онлајн бизнис користи платежни ингеренции на овластен трговец за обработка на трансакции со кредитни картички за непознати производи и услуги. Перењето на трансакции претставува форма на перење пари што се случува кога плаќањата се за незаконски цели – како фалсификувана стока, дрога, нелиценцирано коцкање – се обработуваат од страна на легитимни трговци во име на друга страна. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange