Connect with us

Домашни банки

Банкарските сметки нема да бидат тајна ниту за Царината

Објавено

на

Банкарските сметки на граѓаните нема да бидат банкарска тајна ниту за Царината. Со предложените измени на Законот за банките ќе се дозволи, покрај УЈП, и Царината да добива податоци за трансакциските сметки на граѓаните, но само со доставено писмено барање до банките.

Од Царината велат дека тие до сега ги блокирале сметките на граѓаните кои не плаќале царина преку УЈП, бидејќи немале законски основ да прават присилна наплата на долгот директно во банка.

„Царинската управа не бара увид во трансакциските сметки на физичките лица туку царинската управа бара да постапува согласно својата надлежност, која ја има според царинскиот закон, да изврши присилна наплата према физички лица кои имаат одреден долг према царинската управа. Ние досега процесуиравме барање до банките  во кои беше наведено само името и презимето на одреденото физичко лице кои има царински долг и назад ни беше вратено дека нема законски основ по кој што може  да се изврши блокирање на сметката“, вели Ѓоко Танасоски – директор на Царинската управа

Според податоците на Управата бројот на граѓани кои не платиле царина не е голем. Во моментов има стотина должници со вкупен долг од 2 милиони денари.

Дирекцијата за заштита на личните податоци не и го оспорува правото на Царината да може да ги блокира граѓаните, но смета дека за таа цел не смее да се тргне во целост банкарската тајна.

„Предложеното законско решение треба да се избрише во целост, бидејќи не е во согласност со начелата на пропорционалност и неопходност. Тоа може да се реализира, но со соодветни измени на Законот за царинска управа, а  податоците да се обезбедат од единствениот регистар на трансакциски сметки кој се води од страна на Клириншката куќа КИБС“, велат од Дирекција за заштита на лични податоци

Царината соопшти дека со измените на Законот за царина кои се на сила од 11 овој месец, за 75 проценти во просек се намалени глобите за царинските прекршоци за кои е предвиден мандатен платен налог, односно за оние што можат да се платат на лице место.

Домашни банки

Антонио Аргир ја направи првата трансакција преку NLB Pay апликацијата со која донираше средства за Специјална Олимпијада Македонија

Објавено

на

НЛБ Банка ја промовираше новата бесплатна услуга, NLB Pay мобилен паричник – која овозможува бесконтактно плаќање на продажните места само со доближување на мобилен телефон до ПОС терминал. NLB Pay е уште една современа дигитална услуга на Банката, која е лесна за користење, безбедна и овозможува брзи и едноставни плаќања. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Банкосигурување настан: Сигурно е да си осигуран!

Објавено

на

Во свет полн со предизвици и непредвидливи моменти, Сигурно е да си осигуран! (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата со Шпаркасе Банка

Објавено

на

Шпаркасе Банка Ве поканува да бидете дел од настанот „Унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата“ кој ќе се одржи на 24 септември во Хотел Вила Парк во Струмица, со почеток во 17:00 часот.

На настанот ќе имате можност да се информирате за GEFF програмата на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) која ги поддржува проектите за унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата. Тимот на Шпаркасе Банка ќе Ве запознае подобро со условите на ЕКО кредитите, начинот на аплицирање и можноста за грант до 20% од износот на инвестицијата.

Дојдете и подобро запознајте се со GEFF програмата и ЕКО кредитите, а по завршување на настанот ќе продолжиме со заедничка дружба и размена на искуства.

Се гледаме на настанот.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange