Connect with us

Странски банки

Банкарскиот гигант Интеса Санпаоло доби одобрување од ЕЦБ за преземање на УБИ банка

Објавено

на

„Intesa Sanpaolo SpA” објави дека добила одобрение од Европската централна банка (ЕЦБ) за купување на контролниот пакет акции во „Unione di Banche Italiane SpA” (УБИ Банка).

Италијанскиот банкарски гигант „Intesa Sanpaolo SpA” ќе купи најмалку 50% плус една акција на УБИ банка со што би се стекнале со контролирано мнозинство.

Оваа изјава доаѓа откако УБИ Банка поднесе тужба во мај поради изненадувачката понуда на „Intesa Sanpaolo SpA” да го преземе целиот удел, тврдејќи дека пандемијата на коронавирусот ја направила понудата неважечка.

„Intesa Sanpaolo SpA” во текот на вчерашниот ден објави дека, иако нема информации за можни штетни ефекти на коронавирусот врз УБИ Банка, таа верува дека пандемијата нема да влијае негативно врз економската активност на помалата банка или на понудата за преземање и, поради тоа, нема да го вклучи влијание на пандемијата во понудата.

Со преземањето ќе се создаде најголемата италијанска банка.

Странски банки

Странците во црногорските банки чуваат 747 милиони евра депозити

Објавено

на

На крајот на јуни годинава, нерезиденти и странци имале 747 милиони евра депозити во банките во Црна Гора. Во исто време, вкупните депозити на граѓаните и фирмите изнесувале 33 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

„Intesa Sanpaolo” оствари нето-добивка од 2,56 милијарди евра во првата половина на 2020 година

Објавено

на

Управниот одбор на меѓународната банкарска групација „Intesa Sanpaolo”, во чии рамки делува „Banca Intesa”, го одобри консолидираниот полугодишен извештај на 30 јуни 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Заборавете на доларот, купувајте злато! Цената на овој скапоцен метал допрва ќе расте

Објавено

на

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато што е можно поактивно. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот, „Goldman Sachs“, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно