Connect with us

Анализи

БАНКАРИТЕ ЈА ИМААТ ТАЈНАТА ЗА УСПЕХ – Трите најголеми македонски банки прокнижија добивка од 113,5 милиони евра во 2021 година

Објавено

на

Податоците од направената анализа на Банкарство.мк покажуваат дека во 2021 година водечките три домашни банки (Стопанска банка АД – Скопје, Комерцијална банка АД Скопје и НЛБ Банка Скопје) оствариле добивка од 7.013.383 илјади денари или 114,04 милиони евра.

Споредбено со добивката на овие банки за истиот период во 2020 година, може да се забележи дека сите три водечки банки имаат значителен раст на профитот.

Највисока добивка оствари Стопанска банка АД – Скопје, која во 2021 година прокнижи нето добивка од 2.465.956 илјади денари или 40 милиони евра, што претставува зголемување за високи 25% споредено со нето добивката остварена во 2020 година.

ДОМИНАЦИЈАТА ПРОДОЛЖУВА – Стопанска банка АД – Скопје со рекордна добивка од 40 милиони евра во 2021 година

Потоа следи Комерцијална банка АД Скопје, со позитивен финансиски резултат од 2.328.320 илјади денари или 37,5 милиони евра, наспроти 2.067,1 милиони денари во 2020 година, што претставува пораст на добивката од 21,2%.

БАНКАТА НА ГОДИНАТА ОСТВАРИ РЕЗУЛТАТ КОЈ ГО ОПРАВДУВА ОВОЈ ЕПИТЕТ – Комерцијална банка оствари фантастична добивка од 37,5 милиони евра во 2021 година!

Редоследно, иако третопласирана НЛБ Банка Скопје процентуално има најголем раст на добивката за неверојатни 30,2 % во однос на претходна година. Нето добивката на Банката заклучно со 31.12.2021 година изнесува 2.219.107 илјади денари, односно 36,1 милиони евра.

НЛБ БАНКА ВО ОДЛИЧНА КОНДИЦИЈА – оствари добивка од 36 милиони евра во 2021 година

Од спроведената анализа можеме да заклучиме дека банкарите ја имаат тајната на успехот, со оглед дека од година во година значително ги зголемуваат профитите и значително ги подобруваат финансиските резултати.

Анализи

Македонците најмногу купувале онлајн од Обединетото Кралство, Ирска и Унгарија

Објавено

на

Согласно објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Македонија, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ го анализираше бројот и вредноста на реализирани онлајн трансакции со домашни платежни картички кон странски е-продажни места со цел да се креира слика каде најчесто Македонците купувале онлајн во текот на 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Триглав Осигурување Живот со двојно повисок удел на пазарот – високи 17% во првиот квартал од 2022 година

Објавено

на

Иако последните години се покажаа како исклучително тешки поради негативните влијанија и отежнато работење предизвикани од пандемијата како и политичката и економска криза во Европа, сепак пазарот на животно осигурување во земјава е во значителен пораст. Според прелиминарните податоци добиени од Националното биро за осигурување, бруто полисираната премија за животно осигурување за првиот квартал од 2022 година бележи пораст за 19,20% споредбено со истиот период во 2021 година, во вкупен износ од 494 милиони денари, што покажува дека животното осигурување полека но сигурно го зазема местото на еден од примарните избори за осигурување на граѓаните во земјата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кругман: Очекувам инспиративна дискусија на СЕФФ

Објавено

на

Нобеловецот, професор и истакнат американски економист Пол Кругман, кој в понеделник ќе има обраќање на конференцијата „Одржување на растот во време на неизвесност и потоа“ на Скопје економски финансиски форум, очекува инспиративна дискусија на актуелни економски теми. На учесниците на форумот и на економската јавност во нашата земја Кругман им се обрати преку видеопорака. (more…)

Продолжи со читање


Популарно