Connect with us

Анализи

БАНКАРИТЕ ГО ИМААТ РЕЦЕПТОТ ЗА УСПЕХ – Трите најголеми македонски банки прокнижија добивка од 64,8 милиони евра во првата половина на 2022 година

Објавено

на

Податоците од направената анализа на Банкарство.мк покажуваат дека во првото полугодие од 2022 година водечките три домашни банки (Стопанска банка АД – Скопје, Комерцијална банка АД Скопје и НЛБ Банка Скопје) оствариле добивка од 3.987.695 илјади денари или 64,8 милиони евра.

Споредбено со добивката на овие банки за истиот период во 2021 година, може да се забележи дека сите три водечки банки имаат значителен раст на профитот.

Највисока добивка оствари Стопанска банка АД – Скопје, која во првата половина на 2022 година прокнижи нето добивка од 1.465.381 илјади денари или 23,8 милиони евра, што претставува зголемување за високи 33,9% споредено со нето добивката остварена во истиот период од 2021 година.

ПОВТОРНО НАЈДОБРА – Стопанска банка АД – Скопје со нето-добивка од 23,8 милиони евра го заокружи првото полугодие од 2022 година

Потоа следи НЛБ Банка АД Скопје, која забележа позитивен финансиски резултат од 1.395.014 илјади денари или 22,7 милиони евра, наспроти 1.129.700 илјади денари во првото полугодие од 2021 година, што претставува пораст на добивката од 23,5%.

НЛБ БАНКА ЦЕЛИ КОН БАНКАРСКИОТ ТРОН – остварувајќи добивка од неверојатни 22,7 милиони евра за шест месеци од 2022 година

Редоследно, иако третопласирана Комерцијална банка АД Скопје процентуално има најголем пораст на добивката за неверојатни 36,1% во однос на истиот период минатата година. Нето добивката на Комерцијална банка АД Скопје заклучно со 30.06.2022 година изнесува 1.127.332 илјади денари, односно 18,3 милиони евра.

МОЌЕН РЕЗУЛТАТ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ВО ПРВОТО ПОЛУГОДИЕ – зголемување на добивката за фантастични 36%

Од спроведената анализа можеме да заклучиме дека банкарите го имаат рецептот за успех, со оглед дека од година во година значително ги зголемуваат профитите и значително ги подобруваат финансиските резултати.

Анализи

(НЕ)Праведноста на даночната реформа – став на Аналитика тинк тенк за даночната реформа

Објавено

на

Во контекст на предложената даночна реформа од страна на Министерството за финансии, АНАЛИТИКА тинк тенк укажува на следното: (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Инфлацијата во Австрија достигна највисоко ниво во последните 47 години

Објавено

на

Годишната инфлација во Австрија во јули беше највисока од февруари 1975 година – индексот на потрошувачките цени скокна за 9,3%, покажаа прелиминарните податоци на федералната канцеларија за статистика „Statistik Austria”. Така, индикаторот извести за своите највисоки вредности во последниве 47 години. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Корупцијата главна причина за иселување на младите – 40% изјавиле дека ги мотивира да ја напуштат земјата

Објавено

на

4 од 10 млади изјавиле дека ќе ја напуштат државата поради степенот на корупција, додека секоја трета млада личност изјавила дека токму корупцијата е главна мотивација да се приклучи и да придонесе во борбата против коруптивните дејства. Само 4% изјавиле дека ваквата состојба ги тера да станат дел од синџирот на корупцијата. Ова го покажа анализата направена од страна на Младинскиот сојуз во која учествуваа над 440 млади луѓе од целата земја. (more…)

Продолжи со читање

Популарно