Connect with us

Странски банки

Арчибалд Кремсер, членот на УО на НЛБ: Сигурни сме дека ќе бидеме водечка банкарска групација во регионот

Објавено

на

Неодамна назначениот Управен одбор на Комерцијална банка а.д. Белград се состана на 5 јануари на својата прва седница откако НЛБ д.д. успешно го комплетираше преземањето на Комерцијална банка на 30-ти декември 2020 година.

„Управниот одбор изразува задоволство од одржувањето на првиот состанок по именувањето на почетокот на декември 2020 година. Исто така, сме многу горди што нашите напори во последните месеци доведоа до успешно завршување на не само еден од најпредизвикувачките, туку и на еден од највозбудливите процеси што НЛБ ги презеде во последниве години“, изјави претседателот на Управниот одбор Арчибалд Кремсер, по состанокот со колегите во Управниот одбор Блаж Бродњак, Урсула Ковачиќ Кошак, Игор Залар, Марко Јериќ, Весна Водопивец, Ненад Филиповиќ, Гај Ричард Стил Стивенс и Драган Ѓуричин.

„Нашата цел не е само да бидеме водечка банка во Србија – нашата цел е уште поголема: сигурни сме дека ќе бидеме водечка банкарска групација во регионот и за регионот. Веруваме во нашиот успех, не само затоа што Комерцијална банка успешно работи и функционира и покрај предизвикувачките околности, за што мора да го пофалиме и да му оддадеме признание на актуелниот Извршен одбор, туку и поради огромниот потенцијал на Банката да ја зголеми палетата на производи и услуги кога ќе добие дополнителна поддршка од НЛБ во вид на стручност и можности, како и поради синергија во рамките на работењето на НЛБ Групацијата во регионот“, додаде Кремсер.

Управниот одбор ги назначи Властимир Вуковиќ, поранешен СМО на НЛБ банка а.д. Белград, за претседател на Извршниот одбор на Комерцијална банка и Дејан Јањатовиќ, поранешен КРО на НЛБ банка а.д. Белград, за заменик претседател на Извршниот одбор на Комерцијална банка. Новоименуваниот претседател и заменик претседател веќе ќе се приклучат на Извршниот одбор на Комерцијална банка како советници, сè додека не ги добијат сите потребни одобренија од регулаторот (од гувернерот на Народната банка на Србија). Во меѓувреме, сегашниот претседател на Извршниот одбор на Комерцијална банка, Владимир Медан, останува на функцијата.

„Во име на Извршниот одбор, би сакал да му се заблагодарам на новиот Управен одбор за признавањето на нашите напори не само во однос на деловните резултати на Комерцијална банка, туку и во целокупниот, многу тежок процес на преземање, што бараше многу работа и експертиза. Уверени сме дека работењето на Банката ќе се подобри понатаму со пристапувањето кон НЛБ Групацијата. Исто така, би сакале да ги поздравиме идниот претседател и заменик претседател на Извршниот одбор, со кои ќе соработуваме во следните неколку недели, за да обезбедиме непречена транзиција“, додаде претседателот на Извршниот одбор на Комерцијална банка, Владимир Медан.

На состанокот, членовите на Управниот одбор, исто така, дадоа согласност за други одлуки за кои е потребна нивна согласност, вклучително и назначување нови членови на Одборот за ревизија и АЛКО одборот.

Странски банки

Лагард: Опоравувањето од пандемијата може да се одложи

Објавено

на

Претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард се надева дека 2021 година ќе продолжи да биде година на економско закрепнување од пандемијата, и покрај сериозните блокади и загриженоста за појавата на нови мутации на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Стимулациите на ЕЦБ веројатно ќе имаат незначително влијание врз економијата

Објавено

на

Најновиот пакет мерки на Европската централна банка (ЕЦБ) ќе има мал ефект врз економијата на еврозоната која е уништена од коронавирусот, според анкетата на „Reuters“, која ги намали за половина изгледите за раст во првиот квартал. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Банките во Србија и годинава нема да исплаќаат дивиденда, како ќе постапат домашните банки?

Објавено

на

Банките кои работат во соседна Србија нема да можат да им исплатат дивиденда на своите акционери ниту оваа година, бидејќи важноста на Договорот склучен од НБС и комерцијалните банки минатата година е продолжена со цел да се зачува стабилноста на финансискиот систем во пандемијата, објасни централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно