Connect with us

Странски банки

Антимонополската комисија започна постапка против “Мастеркард”

Објавено

на

Во компанијата велат дека не заработуваат од меѓубанкарските надоместоци, во “Ефектив” тврдат поинаку.

Комисија за заштита на конкуренцијата, по службена должност, поведе постапка за испитување на повреда на конкуренцијата на пазарот на платежни картички против “Мастеркард инкорпорејтед”. Во оваа компанија се вели дека станува збор за процедурален чекор кој не се однесува на легалноста на меѓубанкарските надоместоци во Србија.

Комисијата, како што беше наведено во соопштението, претпоставува дека “Мастеркард”, како форма на здружени учесници на пазарот на Србија, определува минимални меѓубанкарски надоместоци на неправедна големина, кои на просек се неколкупати поголеми од оние што банките ги внеле во системот “Мастеркард” почнувајќи од 2005 година.

Времето, навеле, ја ограничува конкуренцијата помеѓу банките во поглед на износот на трговски надоместоци кои им нудат на трговците за услугата примање на платежни картички, а може да влијае негативно и на конкурентност на пазарот на издавачи на платежни картички на територијата на Србија.

Комисијата ги повика сите лица кои располагаат со податоци, документи или други релевантни информации, кои можат да бидат од значење за утврдување на фактичката состојба во тој процес, да ги достават до Комисијата за заштита на конкуренцијата.

Во “Мастеркард” кажуваат дека јз почитуваат локалната легислатива и не добиваат пари од меѓубанкарски надоместоци. Објаснуваат дека на почетокот на 2018 година, здружението за заштита на банкарски корисници “Ефектив” започнало постапка пред Комисијата за заштита на конкурентноста поради меѓубанкарските надоместоци на “Мастеркард” во Србија. “Комисијата на 19 септември ја извести” Мастеркард “дека ќе започне официјален процес по ова прашање. Одлуката за започнување на формалниот процес е процедурален чекор и не се однесува на легалноста на меѓубанкарските надоместоци во Србија “, се вели во соопштението на ” Мастеркард”.

 

“Во секоја од 210 земји и територии на кои сме присутни, ние работиме според исти принципи, односно целосно во согласност со локалната законодавство и пазарни услови. Ние сме посветени на подобрување на постојните партнерства со јавниот и приватниот сектор во Србија, како и за создавање на нови соработки, “Мастеркард” соопшти.

Асоцијацијата на банкарските клиенти “Ефектива=” смета дека оваа компанија со монополско однесување на пазарот на платежни картички нанесува огромна штета на сите граѓани на Србија. “Бидејќи” Мастеркард “во Европската унија веќе е законски објавен за одговорни за идентично монополистичко однесување, е разумно да се очекува дека и овој процес ќе заврши со одлука КЗК, со која се утврдува повреда на конкуренцијата од страна на” Мастеркард “, се наведува во соопштението асоцијацијата ” Ефектив ” која покрена постапка за испитување на повреда на конкуренцијата на пазарот на платежни картички.

Како што е објаснето, спорното однесување на “Мастеркард” е резултат на тоа што оваа компанија определува минимални меѓубанкарски надоместоци во износ што е неколку пати поголем од оној кој применуваат во земјите на ЕУ.

Странски банки

Светска Банка за Македонија: слаба економија, здравство и образование

Објавено

на

Рангирани се 157 земји учеснички во однос на образованието, вештините и здравствените резултати меѓу нивните граѓани

Во текстот на „Emerging Europe“  се вели дека во Македонија се работи лошо.

-Вредноста на македонскиот индекс, особено вредноста на образовните индикатори е повик за итно дејствување. Се чини дека реформите досега не го трансформираа образовниот систем доволно за да помогнат најголемиот дел од студентите да постигнат барем основни компетенции, изјавил Марко Мантованели, менаџерот на Светската банка за Македонија.

Лидер на оваа листа е Словенија, додека пак на второто е Чешка со резулатат 0,78 , Србија има 0,76 , Естонија и Полска 0, 75 , 0,72 Хрватска и Латвија, Литванија е со 0,71 , додека пак Унгарија е со 0,70. Сите други земји се под 0,70.

Подобар резултат од Македонија имаат Косово, Грузија, Босна и Херцеговина, Ерменија, Азербејџан и сите други земји во развој во Европа на оваа листа на Светската банка.

Инаку, самиот Мантованели спомена дека најголемиот проблем во Македонија во овој момент е образованието, ниту еден македонски универзитет не е меѓу првите 1.000 на Шангајската листа.

До наполнети 18 години, децата во Македонија имаат 4,4 години јаз во образованието. Од предучилишно, основно и средно образование, тие во просек поминуваат 11,2 години, но кога годините ќе се прилагодат според квалитетот на наученото тоа е еднакво на 6,8 години образование. Ова се податоците од најновото истражување на Светска банка за Индексот на човечкиот капитал (ИЧК) на Македонија, кој е понизок од просекот на регионот. Индексот покажува и дека учениците од Македонија достигаат резултат од 382 на усогласените тестирања на кои 300 претставува минимално, а 625 претставува напредно постигнување.

Продолжи со читање

Странски банки

Штедните влогови во косовските банки над три милијарди евра

Објавено

на

Вредноста на штедните влогови во десетте комерцијални банки во Косово, до октомври годинава достигна над 3 милијарди евра, додека вредноста на кредитите над 2,6 милијарди евра.

Од Централната банка на Косово за Радио Слободна Европа (РСЕ) велат дека од вкупните влогови, над 2,2 милијарди се пари заштедени од домаќинствата, додека претпријатијата имаат депонирано над 750 милиони евра. Вредноста на заштедите во други валути изнесува 154 милиони евра.

Домаќинствата во вкупната задолженост со кредити во комерцијалните банки во Косово учествуваат со околу една милијарда евра, додека претпријатијата имаат кредити во висина од 1,6 милијарди.

Експертот за финансиски прашања Миљазим Абази за РСЕ изјави дека вредноста на заштедите не е пропорционална на вредноста на кредитите.

– Штедните влогови растат многу побавно од кредитите. Граѓаните имаат барања за кредити повеќе одошто банките можат да кредитираат, поради бавниот раст на депозитите, односно заштедите. Додека заштедите бележат раст од 6% годишно, барањата за кредит се зголемуваат за околу 15%, вели Абази.

Според него, Косово во споредба со земјите од регионот има најниско ниво на депозити по глава на жител.

Абази вели дека банките треба да ги зголемат каматите на штедните влогови за да се поттикнат граѓаните повеќе да депонираат, со што ќе им се зголеми и кредитниот потенцијал.

Според податоците на Централната банка на Косово, каматата за штедните влогови е само 1,5%, додека каматите за кредит се движат меѓу 6% и 7,7%, зависно од видот на кредитот и од комерцијалната банка.

Продолжи со читање

Странски банки

JPMorgan со поголема добивка од очекуваната

Објавено

на

Најголемата американска банка “JPMorgan Chase & Co.„ забележа повисока од очекуваната добивка за кварталот. Профитот од повисоките каматни стапки и растот на кредитирањето и помогнале на банката да ги компензира слабите приходи од тргувањето со обврзници, според извештајот на “Ројтерс„.

Банката, чии резултати често се сметаат за барометар на економијата, заработила од даночната реформа и силната економија, кои доведоа до повисоки каматни стапки и ги одржуваа лошите кредити под контрола.

Во просек, основните кредити се зголемија за 6% во третиот квартал, иако повисоките каматни стапки го ограничуваат кредитирањето во области како што се хипотекарните заеми.

Приходите од пазарните и инвеститорските услуги кои ги вклучуваат приходите од тргување со обврзници и акции, се зголемија само со 1%, бидејќи финансиските пазари беа погодени од ескалираната трговска војна меѓу Пекинг и Вашингтон и стравувањата за забавување на глобалниот раст.

„САД и глобалната економија продолжуваат да покажуваат сила и покрај растечките економски и геополитичката несигурност, кои во еден момент во иднина може да имаат негативни ефекти врз економијата“, изјави главниот извршен директор Џејми Дајман.

Вкупните приходи на „JPMorgan“ пораснале за 5,2% до 27,82 милијарди долари, бидејќи разновидниот бизнис микс на банката и помогнаа да ги надмине флуктуациите во бизнисот со трговија. Сите четири главни поделби покажуваат раст на приходите.

Нето добивката на банката се зголемила до 8,38 милијарди долари, или 2,34 долари по акција, од 6,73 милијарди. долари, или 1,76 долари по акција пред една година. Аналитичарите очекуваа заработка од 2,25 американски долари по акција.

Нето приходите од каматите се зголемија за 7% на 14,1 милијарди долари откако ФЕД ги зголеми своите клучни каматни стапки четири пати од третиот квартал од минатата година на 2,25%.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange