Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Ангеловска покажа како се троши буџетот, но кој не прави капитални инвестиции?

Објавено

на

Министерството за финансии лансираше нова алатка за директен увид во реализацијата на капиталните инвестиции кои во текот на целата година се под очекуваното, а буџетот е дури и во суфицит. Во период кога има раст на буџетските приходи од променетите даночни стапки и од другите извори на финансирање на државата, реалниот сектор со право реагира на слабата реализација на капиталните инвестиции кои се еден од клучните фактори за економски раст и подобрување на бизнис климата.

Според јавно достапните податоци кои ги објави министерството за финансии заклучно со првите три квартали од година, реализацијата на капиталните инвестиции изнесува само 37,64%. Односно од предвидените 369,2 милиони евра, институциите успеале да искористат само 138,9 милиони евра заклучно со 30 септември 2019 година.

Застрашувачки увид овозможува новата алатка која ја претстави министерката Ангеловска во насока на зајакнување на транспарентноста и на дисциплината на институциите да ги реализираат проектите што ги најавиле при кроење на буџетот.

Владата на Република Северна Македонија како орган на располагање има 37 милиони евра за капитални инвестиции. Реализацијата полоша и од лани, а искористени средства се само 1,3 милиони евра со „успешност“ од 3,69%, што значи дека многу најавени и ветени проекти не се ни започнати со остварување.

Министерството за одбрана кое треба да даде најголем придонес во исполнување на стандардите за членството во НАТО со градење на модерна армија, има реализација на капитални инвестиции од едвај 20%, поточно потрошиле за девет месеци 5,3 милиони евра од вкупно 26,5 милиони евра.

Иако МВР низ годините добиваше се поголем буџет и го зголемуваше бројот на полициски службеници, оваа година со капиталните инвестиции се уште е на „пола пат“. Така ресорот задолжен за јавниот ред и мир, безбедноста и справување со криминалот и корупцијата, досега потрошил 9,7 милиони евра.

Самата институција која ги објави податоците исто така располага со голем буџет за инвестиции и важни проекти, па така ако се тргнат трезорските расходи и плаќањата за обврските на државата, Министерството за финансии може да се пофали со реализација од над 75%. Комбинирано Тевдовски и Ангеловска како министри за финансии стојат зад реализирани 12,8 милиони евра капитални инвестиции.

Министерството за економија задолжено за подобрување на условите за работа на фирмите има помал буџет за капитални инвестиции најчесто наменети за поддршка на приватниот сектор особено малите и средните претпријатија, па така од предвидените 1,6 милиони евра потрошиле половина.

Денес започна со работа новата директна швајцарска инвестиција „Баумер“, но дека странските инвестиции не беа на спектакуларно ниво годинава говори и реализацијата на буџетот од страна на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони. Институцијата која овозможува инвестиции во зоните годинава од буџет од над 8 милиони евра, искористиле само една третина.

Министерството за транспорт и врски преку кое одат најголем дел од инфраструктурните проекти, има реализација на капитални инвестиции од 55%, па така вложени се 33 милиони евра од вкупно 64 милиони евра.

Голем број на институции кои треба да овозможат подобри економски услови, подобри услуги на јавната администрација, подобар и пофер инспекциски надзор, владеење на правото и зајакнување на капацитетите имаат очајна реализација на буџетот од 1 до 5 проценти.

На пример Бирото за регионален развој кое на располагање има буџет од 3,8 милиони евра остварило искористување на средствата од мизерни 1,95% што значи дека за капитални инвестиции од оваа институција „потрошиле“ само 74 илјади евра.

Институции како Државна комисија за спречување на корупција, Комисијата за заштита од дискриминација, Инспекцискиот совет, Агенцијата за поддршка на туризмот, Комисијата за заштита на правото до пристап до информации од јавен карактер, имаат 0 реализација, односно не потрошиле ниту денар на капитални инвестиции од предвидените средства за креирање и спроведување на проекти.

Двата клучни столба за развој на општеството и благосостојбата на граѓаните, како што се образованието и здравството исто така имаат незадоволителна реализација. Министерството за образование за инвестиции потрошило една третина од 27 милиони евра буџет, додека пак ресорот здравство има реализација на нешто под 40% од 10-те милиони евра кои им се на располагање.

Алатката, што ја покажува реализацијата на капиталните инвестиции по институција, на веб-страницата на Министерството за финансии ќе објавува нови податоци на месечно ниво. Истата може да се најде на следниот линк.

Анализи

Предлог-буџет за 2020 вреден 3,9 милијарди – Дали е одржлив и на што најмногу ќе се троши догодина?

Објавено

на

Со Предлог буџетот за 2020 година растат социјалните трансфери, а ќе се одвојат повеќе пари за образование и здраство, ќе се зголемат платите на вработените во овие сектори, ќе се зголемат пензиите за 700 денари и ќе се плаќаат субвенции на бизнисмени за придонеси кои ќе ги зголемат платите од 600 до 6.000 денари. Според драфт верзијата на документот предвидено е и намалување на буџетскиот дефицит на ниво од 2,3% од БДП или 17.385 милиони денари во апсолутен износ. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Македонецот сака 565 евра просечна плата и вработување според знаења и вештини

Објавено

на

Порталот Vrabotuvanje.com.mk за време на првиот регионален онлајн саем за вработување во Македонија (Виртуелни денови за вработување 2019) спроведе истражување со цел да се откријат сличностите и разликите во условите за работа во Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Ангеловска: Со Предлог-буџетот за 2020 година највисоки средства досега за човечки капитал

Објавено

на

Со буџетот за 2020 година се инвестираат највисоки средства досега за човечки капитал, односно: здравство, образование и социјална заштита. Министерката за финансии Нина Ангеловска на презентацијата на Предлог-буџетот за 2020 година рече дека вкупно 154 милијарди денари ќе се инвестираат во здравството, образованието и социјалната заштита, што е 64% од вкупните расходи или зголемување за околу 10 милијарди во однос 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange