Connect with us

Останато

Ангеловска: Поголема продуктивност кај идните генерации, само ако од денес почне интензивно да се инвестира во човечки капитал

Објавено

на

Продуктивност и поголемо искористување на човечкиот капитал ќе имаме во иднина само ако уште од сега, па натаму со години, интензивно се вложува во човечкиот капитал. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на расправата за Буџетот 2020 во Комисија на Собрание. Таа посочи дека во таа насока во Буџетот за 2020 година се предвидени највисоки средства досега за столбовите на човечки капитал, односно образованието, здравството и социјалната грижа – за 168 милиони евра повеќе во однос на 2016 година, а и за 7,2% повеќе во однос на годинешниот буџет.

Како што истакна министерката за финансии со години не се придавало големо значење на вложувањето во столбовите на човечкот капитал. Како резултат на тоа индексот на човечки капитал на Светска банка за земјава е 0,53 или тоа значи дека денешните деца ќе бидат само 53% согласно она што се вложува во нив од аспект на здравство, образование и социјална грижа.

-Средства за образование во 2016 година имало 22 милијарди денари, во Буџет 2020 година за образование има 28,3 милијарди. За 28% се повисоки само инвестициите во образование. Ако сите три столба ги погледнеме по функции имаме предвидено за 168 милиони евра повеќе следната година во споредба со 2016 година. Тоа се инвестиции во човечки капитал кои треба да дадат резултати за да после одреден период, бидејќи имајте на ум дека десетина години не се инвестирало, се подобри продуктивноста на нашите идни генерации – рече Ангеловска.

Ангеловска посочи дека отворањето на еден куп универзитети не е показател за доброто образование на младите, како и дека ако ги запишете сите млади на факултет не значи дека сте се справиле со невработеноста.

Инаку со буџетот за 2020 година предвидени се 154 милијарди денари за вложување во образованието, здравството и социјалата, односно за инвестирање во човечки капитал.

Останато

Ангеловска: Реотварањето на економијата – побрзо, приходите во јуни – подобри од очекуваното

Објавено

на

Наплатата на приходите во јуни значително подобра од проекциите, што укажува на тоа дека реотварањето на економијата ќе оди побрзо од очекуваното. За јуни наплатата на приходите во однос на лани е 9,6%, што е подобрување во однос на претходните два месеци. Дури има и натфрлање на одредени давачки за високи проценти во однос на лани како кај персоналниот данок на доход и придонесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на редовната прес-конференција за месечното извршување на буџетот, кои во насока на зголемена транспарентност е одржуваат од почетокот на COVID-19 кризата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП: Се заокружи второто тримесечје на МојДДВ за 2020 година, исплата ќе се врши во август

Објавено

на

Управата за јавни приходи известува дека на 30.06.2020 година се заокружи второто тримесечје од 2020 година за поврат на ДДВ кај физичките лица. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на „Airbnb“, Брајан Чески: „Ни требаа 12 години да го изградиме брендот, а изгубивме скоро сè за само 6 недели“

Објавено

на

Можете да поминете децении во градењето на вашиот сон, а светот може да го уништи со нешто што е случајно како пандемија на непознат вирус. Ова е точно она што и се случи на компанијата „Airbnb“ и на нејзиниот извршнен  директор Брајан Чески, со појавата на Ковид-19 годинава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно