Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

АНАЛИЗА: Штедењето стабилно – во банките на книшки има вкупно 5,8 милијарди евра

Објавено

на

Со просечни стапки на раст на депозитите од осум отсто годишно, штедењето во земјава достигна 55% од Бруто домашниот производ. Според последните податоци, во банките и штедилниците вкупната депозитна база изнесува 5,8 милијарди евра. Она што охрабрува и ја потврдува довербата во домашната валута е порастот на денарското штедење, смета гувернерката Анита Ангеловска – Бежоска.

Особено позитивен е посилниот раст на депозитите во домашна валута и забрзувањето на растот на штедењето на долг рок, што го јакне капацитетот на банките за долгорочни пласмани и поддршка на инвестициски проекти. Но, и покрај позитивните трендови, видлива е потребата за натамошно зголемување на вкупното домашното штедење, што е впрочем заедничка карактеристика на земјите од Централна, Источна и Југоисточна Европа” – изјави гувернерката.

Вкупни депозити во банки и штедилници :

  • 2014 година          4,6 милијарди евра
  • 2015 година          4,9 милијарди евра
  • 2016 година          5,2 милијарди евра
  • 2017 година          5,5 милијарди евра
  • 2018 година          5,8 милијарди евра

Во изминатите години полека се менуваше и валутната структура на депозитите со што сега доминација има денарското штедење. Така,  59,4% од вкупните штедни влогови се во домашна валута, додека останатите 40,6% отпаѓаат на девизно штедење. 

“Во линија со подобрите досегашни остварувања,а при оценки за стабилен амбиент и засилена економска активност, се врши нагорна ревизија на депозитниот раст кој се очекува да  изнесува10,2 % и 7,7%, соодветно за 2018 и 2019 година (во априлската проекција околу 6,5%),со умерено засилување на растот во наредниот период од 8,6%, во просек, за 2020-2021година” – пишува во новите ревидурани проекции на Народната банка.  Неизвесноста поради политичката состојба, особено поврзана со евроатланските интеграции, во зимнатиот период беше забележана инвестициска воздржаност, која се рефлектираше преку забавена побарувачка на инвестициски кредити од страна на домашните компании.

Анализи

АНАЛИЗА: Зошто Тевдовски не го истрча финансискиот маратон до крај?

Објавено

на

Драган Тевдовски е омилен професор помеѓу студентите на Економскиот факултет. Во меѓувреме одлучи да се обиде и во политиката како Министер за финансии. Тој успеа за мошне краток временски период во Министерството за финансии да собере тим од доверба, кој ќе биде подготвен за спроведување на крупни и не толку популарни мерки кои ќе ја стабилизираат финансиската слика во државата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Кој ќе добие максимален поврат на ДДВ!?

Објавено

на

Премиерот Зоран Заев заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски и директорката на УЈП, Сања Лукаревска, вчера го најавија стартот на проектот за поврат на 15 отсто од ДДВ кај граѓаните којшто ќе стартува од 1 јули. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

5 практични совети за намалување на потрошувачката на хартија

Објавено

на

Хартијата е еден од најраспространетите и најчесто употребуваните потрошувачки материјали во светот, и покрај растот во употребата на електронските средства за комуникација (интернет, компјутер, маил, телефон…).  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange