Connect with us

Анализи

АНАЛИЗА: Стопанска банка АД – Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните во 2022 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка за банкарскиот сектор во земјата за 2022 година, Стопанска банка АД- Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните, односно домаќинствата.

Од анализата може да се заклучи дека од вкупните кредити на Стопанска банка АД – Скопје, 55,1 милијарди денари се кредити одобрени на физички лица, а 33,1 милијарди денари се кредити одобрени на правни лица.

НЛБ Банка АД Скопје е втората банка според износот на одобрени кредити на физички лица кој изнесува 46,9 милијарди денари, додека пак 28,8 милијарди денари се одобрени на правните лица односно на компаниите.

Шпаркасе банка АД Скопје се најде на третото место за одобрени кредити за физички лица на износ од 27,7 милијарди денари и на приватните компании на износ од 33,1 милијарди денари.

Халкбанк АД Скопје ги кредитирала домаќинствата во износ од 25,7 милијарди денари, додека пак приватните компании добиле кредити во износ од 31,3 милијарди денари.

Комерцијална банка АД Скопје одобрила кредити на физички лица на износ од 21,3 милијарди денари и 39,9 милијарди денари на правните лица.

УНИБанка АД Скопје со износ од 12,5 милијарди денари ги кредитирала физичките лица, додека пак Централна кооперативна банка АД Скопје со износ од 6,7 милијарди денари одобрила кредити за физички лица.

Банки кои повеќе се насочени кон кредитирање на физички лица се Силк Роуд Банка АД Скопје која одобрила кредити на физички лица на износ од 3,8 милијарди денари, додека пак ТТК Банка АД Скопје со 3,4 милијарди денари ги кредитирала домаќинствата.

ПроКредит Банка АД Скопје повеќе се насочила кон кредитирање на правните лица, што воедно е и главна стратегија на банката со германски капитал. ПроКредит Банка одобрила 25,2 милијарди денари за правните лица, додека пак физичките лица ги кредитирале со износ од 3,9 милијарди денари.

Стопанска банка а.д. Битола со износ од 3,69 милијарди денари речиси подеднакво ги кредитирала и домаќинствата и приватните компании.

Капитал банка АД Скопје се наоѓа на последното место според износот на одобрени кредити за домаќинства и истиот достигнал до 826 милиони денари. Со износ од 938 милиони денари банката ги кредитирала приватните компании.

Анализи

АНАЛИЗА: Македонските банки со рекордни профити, но далеку зад банките во регионот

Објавено

на

Рекордниот раст на профитите на банките во текот на оваа година предизвика многу коментари и бурни реакции. Со нетрпение се очекуваат годишните финансиски извештаи на банките за да се види до каде ќе стигнат добивките на банките за 2023 година, односно на кое ниво ќе бидат поставени рекордите.(more…)

Продолжи со читање

Анализи

ММФ: Народната банка соодветно ја затегна монетарната политика и придонесе за значително забавување на инфлацијата

Објавено

на

„Народната банка презеде соодветни мерки за затегнување на монетарната политика коишто осигурија преполовување на инфлацијата во однос на ланскиот максимум“, се наведува во завршните согледувања на Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), којашто од крајот на октомври, досега, престојуваше во нашата земја како дел од редовните консултации коишто произлегуваат од членството на земјава во ММФ, како и во рамките на дискусиите околу Првиот преглед на кредитната линија за претпазливост и ликвидност (ПЛЛ). „Ваквата поставеност придонесе и за одржување на стабилноста на девизниот пазар, којашто беше надополнета и со преземените макропрудентни мерки, преку кои се зајакнува отпорноста на банкарскиот сектор, којшто и натаму е стабилен и ликвиден“, се наведува од страна на Мисијата.   (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали заврши времето на евтини потрошувачки кредити? Каматите се движат кон нивото од 2015 година!

Објавено

на

Полека, но сигурно се губи атрактивноста на потрошувачките кредити на банките како „куповна моќ“ на граѓаните за задоволување на некакви желби и потреби од секојдневието. Дефинитивно веќе не е време на примамливи каматни стапки, кои ги правеа потрошувачките кредити „евтино“ решение за обезбедување финансиски средства за некое патување, опремување на домот, школување… Дали времето на „евтините“ потрошувачки кредити дефинитивно заврши или пак ова е само привремен тренд наметнат од инфлаторните притисоци на пазарите? (more…)

Продолжи со читање

Популарно