Connect with us

НБРМ

Анализа на ефектите од новите извозно ориентирани компании во домашната економија

Објавено

на

Во рамки на Дирекцијата за монетарна политика и истражување e изготвена анализа во чијшто фокус се ефектите од работењето на новите извозно ориентирани компании врз домашната економија, соопштија од Народната банка на Република Македонија.

Оцените покажуваат дека компаниите во индустриските зони придонесуваат за раст на вкупната додадена вредност во економијата за 2,3 п.п. од збирниот номинален раст од 16,9% во периодот 2014 – 2016 година.

 

Со анализата се проценуваат и индиректните ефекти од овие компании преку нивните набавки од субјекти на домашниот пазар, како и опортунитетните фискални трошоци.

 

Сумирано, анализата на трошоците и придобивките упатува на позитивен збирен ефект на овие компании во периодот 2013 -2016 година од околу 660 милиони евра, или во просек 2,1% од БДП.

 

Од аспект на билансот на плаќања, збирниот ефект од тековните и финансиските трансакции на компаниите упатува на создавање нето девизни приливи во домашната економија од 8,6% од БДП во периодот 2008 – 2016 година, при што 4,8% од БДП се резултат на позитивниот ефект врз тековните трансакции, а 3,8% од БДП од финансиските нето-приливи создадени од овие компании.

 

Комплетната Анализа на ефектите од новите извозно ориентирани компании во домашната економија можете да ја погледнете ТУКА.

НБРМ

Народна банка: Фиксниот курс на денарот е механизам за макроекономска дисциплина и стабилни очекувања

Објавено

на

Фиксниот курс на денарот дава стабилност на граѓаните, фирмите и компаниите во отплатата на нивните кредити врзани за еврото, а исто така влијае да се избегнат високи ценовни флуктуации како резултат на увозните цени, наведува Народната банка во објава на „Фејсбук”. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Анкета за финансиската писменост на Народната банка: Половина од младите од 13 до 15 години велат дека знаат делумно да располагаат со парите

Објавено

на

Околу половина од младите помеѓу 13 и 15 години сметаат дека не располагаат со доволно знаење за управувањето со парите. Најголемиот дел од нив учат за управувањето со парите од своите семејства. Од финансискиот систем, најдобро ги познаваат функциите на банкарскиот сектор и сметаат дека најдобро можат да се стекнат со финансиски знаења преку класичната настава. Ова го покажуваат резултатите од Анкетата на Народната банка спроведена во 2021 година и првата половина од 2022 година. Според наодите, Народната банка продолжува со своите едукативни активности, а воедно создава и нови алатки во форма на предавања, презентации и едукативни материјали. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Во првото полугодие од 2022 година околу 1.700 ученици и наставници посетија предавања за финансиска едукација на Народната банка

Објавено

на

Тимот за финансиска едукација на Народната банка во првото полугодие од 2022 година, преку едукативни презентации, подготовка на едукативни материјали и организација на натпревари, продолжи да работи на натамошно унапредување на  финансиската писменост на населението. Од почетокот на годината реализирани се 32 предавања, со кои беа опфатени 1594 ученици, како и 88 наставници и професори од основни и средни училишта. (more…)

Продолжи со читање


Популарно