Connect with us

Останато

Америка воведе забрана за безготовинско плаќање и го враќа кешот во оптек

Објавено

на

Градскиот совет во Њујорк изгласа забрана на безготовинските трансакции во малопродажбата и ресторани, тврдејќи дека тие ги дискриминираат небанкарските посиромашни потрошувачи кои немаат пристап до кредитни картички или банкарски сметки.

Советот донесе предлог-закон со кој се бара продавниците во градот да прифатат американски банкноти и монети или во спротивно ќе се соочат со казни до 1.000 американски долари при првиот прекршок и 1.500 американски долари за понатамошни престапи.

Се очекува градоначалникот Бил Де Блазио да го потпише решението и овој предлог-закон да стапи на сила, соопшти CNN.

Употребата на готовина опаѓа во многу области бидејќи Американците сè повеќе користат платежни картички и други можности за плаќање преку мобилен уред, како што е Apple Pay, на продажните места. Ова ги принуди некои компании да забранат плаќање во готово бидејќи е скапо да се процесираат парите.

Сепак, има промена во однос на трендот, бидејќи така се прави дискриминација на небанкарските, посиромашните членови на општеството кои немаат пристап до кредитни картички или банкарски сметки.

Њујорк ги следи стапките на Филаделфија и Сан Франциско кои први ја воведоа забраната за безготовинско плаќање, а во тек се и чекори за забрана на трговијата со безготовински средства и во Вашингтон и Чикаго.

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно