Connect with us

Форекс

Американските технолошки акции вредат повеќе од сите европски акции заедно

Објавено

на

Најновиот пораст на залихите од американскиот технолошки сектор резултираше во сензационални податоци.

Американските технолошки акции сега вредат повеќе од сите европски акции заедно, според Глобалното истражување на „Bank of America“.

Компанијата посочи дека ова е прв пат пазарната капитализација на американскиот технолошки сектор, со 9,1 трилион долари, да ги надмине сите европски пазари, во кои спаѓаат Велика Британија и Швајцарија, кои вредат вкупно 8,9 трилиони американски долари.

За споредба, во 2007 година, европските акции вредеа четири пати повеќе од американските технолошки акции.

Петте најголеми технолошки гиганти „Apple“, „Microsoft“, „Google“, „Amazon“ и „Facebook“ учествуваа со 17,5% од „S&P500″ во јануари, а капиталните трансфери во секторот за време на пандемијата на коронавирусот се зголемија за над 20%.

Само потрошувачкиот технолошки гигант „Apple“ вреди повеќе од 2 трилиони долари.

Купувањето акции на „Amazon“ е уште поневеројатно. Компанијата прерасна во доминантна сила во е-трговијата уште од 90-тите години, но експлозијата на ИТ-индустријата до „плафон” помогна да се зголемат нејзините акции во текот на изминатата деценија. Цената на нејзината акција во четвртокот беше околу 20 пати поголема отколку во август 2010 година.

Технолошкиот сектор кој ја престигнува Европа, исто така, се рефлектира во целокупната изведба на американскиот и европскиот пазар. Од почетокот на 2010 година, „S&P500″ се зголеми скоро 200 проценти, додека во истиот период „Euro Stocks 50″, порасна за 13,4% и британскиот „FTSE 100″ за нешто помалку од 11%.

Форекс

Новите измени на Правилата за котација на Македонска берза, тема на три работилници со котираните компании

Објавено

на

На 22 и 23 септември, преку online платформата ZOOM, Берзата организираше три работилници на кои беа поканети сите 100 котирани компании во врска со имплементацијата на новите измени на Правилата за котација. Целта на работилниците беше детална презентација и дополнителни појаснувања поврзани со новите Правила за котација што стапија на сила на 21 септември. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Инвеститорскиот ден ги однесе акциите на Македонска берза во зелена зона

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Што донесе „Инвеститорскиот ден” на Македонска берза?

Објавено

на

На „Инвеститорскиот ден“ на Македонска берзата кој се одржа на 18.09.2021 година по повод 25 години од основачкото собрание на Берзата, се склучија вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број на трансакции изнесува 62 трансакции. (more…)

Продолжи со читање

Популарно