Connect with us

Останато

Американските милијардери бараат да се воведе данок на имот за најбогатите!?

Објавено

на

Група од 19 американски милијардери, по иницијатива на Џорџ Сорос и ко-основачот на најпознатата социјална мрежа Фејсбук, Крис Хјуз, испратија заедничко писмо до претседателските кандидати за претстојните изборите во САД во 2020 година, во кое бараат да се воведе федерален данок на имот за најбогатите, за да се запре загрижувачкиот раст на нееднаквост меѓу американската популација.

Данокот ќе се однесува на 0,1% од најбогатите американци, а парите од овие извори ќе бидат искористени за инвестиции во секторите како што се обновливи извори на енергија, бесплатен дневен престој за сите деца, отпишување на студентски кредити, обнова и реконструкција на инфраструктурата, како и даночни олеснувања за најсиромашните домаќинства.

“Америка има морална, етичка и економска одговорност повеќе да ги одданочува побогатите граѓани. Воведувањето на таков данок е во интерес на нашата држава”, истакнуваат иницијаторите. Според нивните проценки, одданочувањето на најбогатите Американци ќе придонесе федералниот буџет да се зголеми за дополнителни три милијарди долари во текот на следните десет години. Во својот предлог, тие наведуваат и дополнителни аргументи според кои оваа иницијатива за одданочување на најбогатите ужива поддршка од голем број граѓани на САД. Имено, 74% од гласачите ја поддржуваат таквата идеја, вклучувајќи 64% од симпатизерите на Републиканската партија.

Се поголемиот јаз помеѓу најбогатите и остатокот од населението во САД е потврден со неодамнешната студија на Централната банка на САД (FED). Во неа се наведува дека богатството на еден процент од најбогатите граѓани на САД пораснало за 21 трилион долари во текот на изминатите три децении. Од друга страна, имотот на посиромашното население на скалата на имот се стопило за 900 милијарди долари.

Според Националната канцеларија за економски истражувања, 0,1 процент од најбогатите Американци поседуваат речиси 20 проценти од вкупното богатство во САД, колку што поседуваат и 90% од вкупното население. Уште во 1970-тите години, најбогатиот слој на граѓани имал седум проценти од националното богатство.

Проблемот е во тоа што растечката нееднаквост не е само морално и социјално прашање, туку станува пречка за понатамшниот економски раст, за што неодамна предупредија Џејми Дајмон, првиот човек на една од најголемите американски банки JP Morgan, како и познатиот инвеститор Ворен Бафет.

Меѓутоа, потписниците најмногу инсистираат на концептот што го објави Демократскиот сенатор од Масачусетс, Елизабет Ворен. Таа предложи дека на имот вреден 50 милиони долари, како што се хартии од вредност, јахти, автомобили и уметнички дела, воведува данок со стапка од два проценти. Со дополнителен еден процент одданочување ќе се даночи, имот во вредност од повеќе од една милијарда долари. Елизабет Ворен пресметала дека нејзиниот предлог ќе вклучува 75.000 домаќинства, а за период од десет години би се собирале 2,75 трилиони долари.

Сличен предлог беше направен пред неколку дена од страна на демократот Берни Сандерс, но неговата цел е главно Вол Стрит. Сандерс даде идеја  државата да ги преземе долговите на студентите, коишто произлегуваат од кредити кои ги имаат подигнато 45 милиони Американци за финансирање на образованието на нивните деца. Долгот по основ на студентските кредити изнесува 1,6 милијарди долари, а на банките ќе им бидат отплатени  со одданочување на финансиските трансакции на берзата, наместо од личните примања на милијардерите.

Дали овој данок е вистинскиот за намалување на доходовната нееднаквост кај граѓаните, со оглед дека и во нашата држава беше воведен сличен ваков данок, но министерот кој го воведе остана без својата функција!?

Останато

Презентација на Европски навики за плаќање во 2019 година

Објавено

на

На 19.02 се одржа настан организиран од EOS Матрих на кој темата беше презентација на истражувањето „Европски навики за плаќање“, кое EOS го спроведува веќе 12 години по ред. Целта на настанот беше да се подигне свеста дека неплаќањето на обврски не е проблем само во Македонија, туку е проблем и во Европа и насекаде во светот, колку сме ние далеку или блиску до европските платежни навики, со цел да се идентификуваат мерки и постапки како да се минимизира таа разлика. Како што изјави Катерина Бошевска, директорката на EOS Матрих, во нејзиното поздравно обраќање: (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска: Инвестиции во луѓе, технологии и ефикасна администрација за посилно темпо на економски раст

Објавено

на

Инвестицијата во човечкиот капитал, во технологии како и реформи за брза ефикасна администрација, ќе овозможи континуитет во економскиот раст кој пак ќе биде генериран од приватниот сектор, вели во интервју за Капитал министерката за финансии Нина Ангеловска потенцирајќи дека е потребно државата преку фискалната политика да биде ветер во грб на приватниот сектор од повеќе аспекти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска и Деспотовски со предлог да се формира регионален ФИТР со седиште во Скопје

Објавено

на

Основање регионален фонд што ќе работи по примерот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) е предлог што министерката за финансии Нина Ангеловска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) Јован Деспотовски го дадоа на денешниот Самит на раководители на акцелераторот за конкурентност и иновации, а седиштето на фондот би бил во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Популарно