Connect with us

Странски банки

Американскиот банкарски гигант повторно ќе тргува со криптовалути

Објавено

на

Goldman Sachs” наскоро ќе воспостави трговско биро за криптовалути, пренесува „Reuters“.

Компанијата започна такво биро во 2018 година, но ова отворање се случи во време кога вредноста на биткоинот падна за 70%, што го намали интересот за тргување.

Сепак, од тогаш, инфраструктурата и популарноста на криптовалутите, како што е биткоинот, исто така се подобрија, што скоро достигна рекордна вредност. Се проценува дека институционалниот интерес за криптовалутите се зголемил за 470 проценти минатата година.

Бројни компании, како „Square”, „Tesla” или „MicroStrategy”, неодамна започнаа да купуваат популарни криптовалути со стотици милиони или милијарди долари, што укажува на потенцијалот за долгорочно тргување со криптовалути.

Новото биро ќе биде дел од одделот за глобален пазар на оваа американска банка, кој беше најголем и најпрофитабилен оддел минатата година, и најверојатно ќе се занимава со купување и продажба во име на клиенти, но нема самостојно да управува со тие средства, пренесува „Startit“.

Со оглед на деловната претпазливост на големите институции и инвеститори кон нови компании и идеи, потегот на „Goldman Sachs” е уште еден показател дека зголемувањето на вредноста на биткоинот не изгледа краткотрајна.

Домашни банки

Групацијата Штаермеркише Шпаркасе оствари нето добивка од 80 милиони евра во 2020 година

Објавено

на

„Минатата година бараше многу од сите нас. Сите моравме да покажеме истрајност, подготвеност за промена, генијалност и храброст. Главно помагавме во области каде што луѓето беа особено погодени од кризата, и во многу случаи бевме во можност да им понудиме на нашите клиенти приспособени решенија: регионално, во нашите локални експозитури и центри за поддршка, како и преку нашите дигитални платформи. И покрај предизвикувачките услови за работа, Штаермеркише Шпаркасе постигна охрабрувачки стапки на раст. Да се ​​биде во можност да се забележи раст на депозитите, кредитите и на вкупниот биланс на состојба во вакви времиња е голема победа за Штаермеркише Шпаркасе и за сите нејзини вработени. Кај трансакциите со хартии од вредност, дефинираните цели беа дури и надминати. Проектите за спојување со Охридска банка во Северна Македонија и Банкхаус Крентшкер ни отвораат нови можности што сакаме да ги искористиме и ќе ги искористиме. Подготвени сме да го продолжиме патот на раст во 2021 година, па дури и да го надминеме“, вели Герхард Фабиш, главен извршен директор и претседател на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

1200 банкарски службеници ќе работат од дома засекогаш!?

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC” одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

И Јапонија ќе воведува своја дигитална валута!?

Објавено

на

Јапонската централна банка објави дека започна експерименти за проучување на можноста за издавање сопствена дигитална валута. Со овој потег им се придружува на другите глобални централни банки во истражувањето на опциите во дигиталниот сектор. (more…)

Продолжи со читање
Популарно