Connect with us

Останато

Американската економија значително забави во третиот квартал

Објавено

на

Американската економија забележа раст од само 2,0 проценти од јули до септември, што е најнизок во еден квартал од почетокот на закрепнувањето од пандемијата на коронавирусот.

Министерството за трговија на САД објави извештај во кој се проценува дека бруто домашниот производ (БДП) на САД паднал далеку под очекувањата во третиот квартал.

Во вториот квартал од годинава американскиот БДП изнесуваше 6,7 проценти, а во првиот 6,3%.

Добриот резултат во првите два квартали е последица на големата помош од федералната влада.

Економистите се надеваат на закрепнување во тековниот четврти квартал, бидејќи бројот на нови инфекции со коронавирус опаѓа, процентот на вакцинирани расте, а поголем број Американци се подготвени да трошат пари.

Многу економисти проценуваат дека БДП ќе биде најмалку 4,0 проценти од октомври до декември.

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ќе се издава граѓанска обврзница за финансирање на развојни проекти

Објавено

на

Министерството за финансии планира во јуни да издаде граѓанска обврзница со рок од две години и со примамлива камата. Според министерот за финансии, Фатмир Бесими, новиот финансиски инструмент ќе им овозможи на граѓаните да купат обврзница од минимум 10.000 денари, а со цел развој на финансикиот пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно