Connect with us

Странски банки

Акционерите на UniCredit гласаа за отказ на 14.000 вработени

Објавено

на

Акционерите на најголемата италијанска банка, UniCredit,  го поддржаа планот за собирање на 13 милијарди евра за зголемување на капиталот во рамките на стратегијата за подобрување на профитот.

Планот на директорот, Жан-Пјер Мустие, доби поддршка од 99,6%  од акционерите. Тој план, освен зголемување на капиталот во првото тромесечје, предвидува и ослободување на банката од 17,7 милијарди лоши заеми и намалување на бројот на вработени за 14.000 луѓе.

 

Мустие соопшти дека првите реакции на пазарот се позитивни и дека наредните три недели тој ќе ги помине во состаноци со инвеститори од многу земји.

 

UniCredit, има намера поголемиот дел од новиот капитал, 8,1 милијарди евра, да го искористи за да го надомести губитокот по заеми,  кои со попуст ги продава на инвеститорите.

Странски банки

Дали конечно турската централна банка ќе ја зголеми основната каматна стапка со цел намалување на енормната инфлација!?

Објавено

на

Комитетот за монетарна политика на турската централна банка на 18 август ќе одлучи дали ќе ја промени главната каматна стапка, пренесува турската државна телевизија „ТРТ Хабер”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Русија почнува со етапно пуштање на својата дигитална рубља

Објавено

на

Централната банка на Русија откри дека започнала со тестирање на својот проект за дигитална рубља и дека ќе биде претставен со нови функции од 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Добивката на најголемата европска банка се намали за 15 проценти во првото полугодие на 2022 година

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC Holdings” објави пад на профитот од 15 проценти во првото полугодие, бидејќи резервите за покривање на потенцијалните загуби од кредитите значително го надминаа растот на нето каматниот приход. (more…)

Продолжи со читање


Популарно