Connect with us

Форекс

Акциите на ТТК Банка и Тетекс се вратија на прав пат, еврото со вредност од 61.6325 денари

Објавено

на

На последниот ден за тргување на македонската берза најмногу се тргуваше со акциите на текстилната компанија Тетекс АД Тетово, чија акција се нормализираше и забележа пораст на вредноста за 6,97 проценти, откако претходниот ден доживеја енормен пад од 9,92% поради објавата за престанокот со работа.

Сепак, по известувањето од компанијата дека се работи само за престанок на работа со непродуктивен погон, веднаш се врати и довербата на инвеститорите. Позитивната вест за најпознатата волнарска конфекција во државава во голема мера влијаеше и врз вредноста на акциите на ТТК Банка АД Скопје чијашто вредност се зголеми за 1,28%.

Пораст на својата вредност забележаа и акциите на Алкалоид АД Скопје за минимални 0,33%.

Покрај растот, имаше и компании кои забележаа пад на вредноста на акциите, а најпогодена од падот на вредноста на акциите беше УНИБанка АД Скопје, чиишто акции ја намалија својата вредност за високи 4,54%.

Најпогодена од падот на вредноста на акциите беше компанијата Македонијатурист АД Скопје, чија вредност на акциите забележа  пад од 1,81%. Пад на вредноста на акциите забележаа и Макпетрол АД Скопје, Гранит АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6325 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 56.4710 денари, британската фунта изнесува 73.3197 денари, додека пак швајцарскиот франк е 57.8981 денари.

Форекс

Акциите на берза повторно во пораст, еврото со вредност од 61.4977 денари

Објавено

на

По вчерашниот пад на акциите, пазарот на капитал во Северна Македонија повторно доживува раст на вредноста што најмногу се гледа со движењето на индексот МБИ10 на Македонска берза кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Банката на Англија ја лансираше најбезбедната банкнота досега

Објавено

на

Нова банкнота во апоени од 20 фунти со ликот на уметникот Вилијам Тарнер ќе се појави од утре во банкоматите и платниот промет во Велика Британија. Оваа банкнота е прогласена за „најбезбедна банкнота досега“. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Пад на акциите на Македонска берза, еврото со вредност од 61.5157 денари

Објавено

на

Пазарот на капитал во Северна Македонија доживува големи флуктуации, па така акциите кои котираат на Македонска берза еден ден ја зголемуваат својата вредност, а веќе наредниот истата се намалува за одреден процент. По неколкудневниот раст, акциите бележат пад на вредноста, а тоа најмногу се гледа со движењето на индексот МБИ10 на Македонска берза кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Популарно