Connect with us

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра.

Со акциите на Нова Љубљанска банка, Љубљанската берза тргуваше денеска во 09:15 часот со свечен прстен на почетокот на тргувањето.

Како што истакна државниот секретар во Министерството за финансии Метод Драгоја, оваа трансакција го исполни првиот, најважниот дел од обврските на Европската комисија во врска со доделување на државна помош во 2013 година. “Словенија јасно покажа дека ги почитува преземените обврски . Кредитната способност добиена од земјата позитивно ќе придонесе за кредитниот рејтинг на државата и на банката “, додаде тој.

Претседателот на SDH Лидија Главина објави дека, согласно Стратегијата за управување со капитални инвестиции на Владата, до крајот на 2019 година тие ќе продолжат да ги продаваат останатите акции до 75% минус една акција. Таа додаде дека Република Словенија останува најголем поединечен акционер на НЛБ, која ќе продолжи да биде важен дел од финансискиот столб на капиталните инвестиции во управувањето со SDH. “SDH ја поддржува развиената стратегија за развој на NLB и очекува NLB, како компанија во мнозинска сопственост, да создаде вредност за своите засегнати страни, со квалитетна и дисперзирана сопственичка структура која може позитивно да придонесе за понатамошен развој и стабилност на банката. «

“Ние сме оптимисти во врска со Љубљанската берза и ја позициониравмеЉубљанската банка во најелитната компанија на словенечки јавни претпријатија. Ова сугерира дека словенечкиот пазар на капитал е енергичен и сака квалитетни компании да инвестираат. Интересот го покажуваат институционални и приватни инвеститори. Само преку такви стратешки котации на акции можеме да очекуваме повторно да процвета пазарот “, рече Маг. Алеш Ипавец, претседател на Управниот одбор на Љубљанската берза.

“Денешната понуда за глобални сертификати за сопственост на НЛБ во Лондон, првата словенечката компанија, е важна пресвртница и им честитаме на НЛБ”, рече Лондонската берза ЦЕОНИхил Рати. Постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ, според која акциите се тргуваат преку глобални сертификати за сопственост и на Лондонската берза, ја потврдува улогата на оваа берза како водечко место во светот и партнер за меѓународни издавачи, особено за банките.

“Главата и срцето на НЛБ остануваат во Љубљана”, рече Блаж Броднак, претседател на Управниот одбор на НЛБ, на настанот што се одржа денес. Со котација на берзата, кога НЛБ станува јавна компанија со дисперзирана сопственост, која, покрај државата како најголема, се состои од најпочитувани глобални инвеститори од целиот свет и со претежно долгорочен поглед на развојот на вредноста на банката, ограничувањата за прекугранично работење и одредени ограничувања на цените се во пораст. “Верувам дека со новата сопственост, банката ќе се развие во однос на корпоративното управување и деловната слобода. Ова е голема привилегија и голема одговорност”, рече Бродњак, кој денес го означи најважниот во историјата на банката.

Бродњак додаде дека, како и целиот словенечки систем по банкарската рехабилитација, кој тој го окарактеризира како модел, банката е во многу добра состојба и дека тоа е системски важна институција во пет земји покрај Словенија. Според него, во иднина, тој има многу амбициозни цели во регионот каде што работи. НЛБ Групацијата работи на пазарите на Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Македонија и ќе се натпреварува за титулата регионален шампион. За регионален успех на Балканот најважно е да се познаваат историјата, културата и менталитетот на територијата на поранешна Југославија-  истакна Бродњак.

Странски банки

Бундесбанк е спокојна за германската економија и покрај ризиците

Објавено

на

Германската економија останува на патот на растот благодарение на силната локална побарувачка, иако позитивниот тренд се забавува поради сложената комерцијална средина и некои привремени ефекти врз автомобилскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Revolut доби банкарска лиценца од Европска Централна Банка

Објавено

на

Revolut, дигиталната банка од Велика Британија, во четвртокот (13 декември) објави дека добила одобрение за банкарска лиценца во Европа од страна на Европската централна банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Forbes 2000: Најмоќните банки во 2018 година

Објавено

на

Од десетте најдобри компании на листата оваа година, седум се банки и само една компанија, Apple, е нефинансиска институција. Пораката? Во ера обележана со технолошките промени и прекинот во индустријата, немилосрдниот раст на финансиските услуги на новите и развиените пазари го прави банкарството најзастапениот бизнис на земјата. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange