Connect with us

Форекс

Акциите на Македонска берза повторно „поцрвенеа”, еврото со вредност од 61.6969 денари

Објавено

на

Кризата предизвиката на опасниот вирус Ковид-19 познат како коронавирус е се поголема со секој изминат ден. Огромни загуби се бележат во секој сфера на стопанството, а најреалната слика за оваа кризна вонредна состојба ни даваат светските берзи и движењето на акциите на компаниите.

Светските и европските берзи претрпуваат огромни штети, а на оваа криза не е имуна ниту Македонската берза. Иако, во петокот поголемиот дел од акциите забелжаа зголемување на вредноста, со што берзата покажа знаци на живот, во текот на вчерашниот последен ден за тргување на берзата, акциите повторно се вратија во црвената зона и загубија дел од својата вредност.

На последниот ден за тргување на Македонската берза немаше ниту една акција која забележа раст на својата вредност.

Најпогодени од кризата која ја предизвикува коронавирусот беа акциите на Макпетрол АД Скопје кои забележаа голем пад од 5,00%. Драстичен пад на акциите забележаа и банкарските акции на Комерцијална банка АД Скопје (4,99%), Стопанска банка АД Скопје (4,97%), УНИБанка АД Скопје (4,96%), НЛБ Банка АД Скопје (4,81%) и на Стопанска банка АД Битола чиишто акции ја намалија вредноста за 4,16%.

Пад на вредноста на акциите забележаа и Гранит АД Скопје од 4,93% и Алкалоид АД Скопје од 4,41%.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6969 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 57.2168 денари, британската фунта изнесува 66.3622 денари, додека пак швајцарскиот франк е 58.2596 денари.

Форекс

Македонска берза овозможува бесплатно користење на продуктот eTrader за инвеститорите во хартии од вредност

Објавено

на

Македонска берза ја информира јавноста, а особено сите инвеститори во хартии од вредност дека продуктот за т.н. електронско тргување (eTrader), што е достапен на инвеститорите преку членките на Берзата (банките и брокерските куќи) и којшто овозможува далечински пристап за тргување со хартии од вредност на Берзата, ќе можe да се користи БЕСПЛАТНО. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза: Новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва ќе има големо влијание на тргувањето со хартии од вредност

Објавено

на

Македонската берза е загрижена за понатамошното функционирање поради новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва пред се во делот на забраната за одржување на годишните собранија на акционери на компаниите за време на вонредна состојба. Оваа Уредба ќе донесе многу негативни последици за компаниите чија вредност на акциите драстично се намалува од ден во ден, но и за акционерите кои нема да добијат дивиденда во очекуваниот период или уште полошо и воопшто да не добијат дивиденда. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Нов колапс на акциите на Македонска берза, еврото со вредност од 61.6950 денари

Објавено

на

Исто како што е времето во март, крајно променливо и непредвидливо, такво е и движењето на МБИ10 индексот на Македонска берза. Само два дена траеја позитивните вибрации и пролетното „зеленило” кај акциите кои котираат на нашата берза. (more…)

Продолжи со читање

Популарно