Connect with us

Домашни банки

АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ПОТОНАА откако измина последниот ден со право на дивиденда!

Објавено

на

Акциите на Комерцијална банка АД Скопје со месеци наназад важат за убедливо најатрактивните и најтргуваните акции на Македонска берза.

Изминативе неколку дена, инвеститорите водеа битка да дојдат до што поголем број на акции од банката со цел да добијат дивиденда за 2020 година која е предвидена да се исплати на 24.08.2021 година.

Побарувачката, а со тоа и вредноста на акциите на Комерцијална банка растеа со неверојатна брзина по објавата на Народната банка за укинување на Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките.

Но, откако измина последниот ден на тргување со право на дивиденда за 2020 година (09.08.2021 година) кога вредноста на акцијата достигна 10.468 денари, во текот на денешниот ден вредноста на акциите на Комерцијална банка потона. Дел од инвеститорите кои се здобија со правото на дивиденда, веднаш побрзаа да го продадат својот удел во Банката, а тоа резултираше со пад од високи 6,94%.

Сепак, вистинските познавачи на Берзата знаат дека по истекување на последниот ден за исплата на дивиденда логично е вредноста на акциите да се намали. И покрај привремениот пад, акциите на Комерцијална банка АД Скопје сеуште се едни од најатрактивните за инвеститорите.

Преземањето на оваа содржина не е дозволена без согласност од Редакцијата на Банкарство.мк.

Домашни банки

Именувани тројца нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д. Љубљана, меѓу кои и Антонио Аргир

Објавено

на

На вчерашниот прв состанок на Надзорниот одбор на НЛБ д.д Љубљана годинава, членовите се фокусираа на имплементација на стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите за управување со еколошките и социјални аспекти во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што истиот се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д именувани се: Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите доаѓаат од НЛБ д.д или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и се веќе докажани во својата работа. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД – Скопје изврши измена и дополнување во тарифите за надоместоци за физички лица

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје ги известува своите клиенти дека воведува нови и врши измена на некои од постојните надоместоци во тарифата за физички лица, при што ги утврдува следните надоместоци: (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ТТК Банка: Известување за работно време на филијали и експозитури на 19.1.2022 година (среда)

Објавено

на

ТТК Банка АД Скопје ги известува своите почитувани корисници дека по повод претстојниот празник – Богојавление (Водици), на 19.1.2022 година (среда) ќе работат следните филијали и експозитури на Банката: (more…)

Продолжи со читање

Популарно