Connect with us

Форекс

Акциите на Комерцијална банка и Гранит се убедливо најтргуваните акции на Македонска берза

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2020 година вкупниот промет изнесува 2.785.792.356 денари и е енормно зголемен за 250,23% во однос на претходниот месец февруари.

Класичното тргување изнесува 1.484.434.935 денари и е зголемено во однос на февруари за 134,77%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 1.446.736.000 денари и обврзници во вредност од 37.698.935 денари.

Блок трансакциите во март изнесувале 1.301.357.421 денари и бележат неверојатен пораст од 1741,75%.

Бројот на трансакции во март изнесувал 4.828, односно 2.391 трансакции повеќе во однос на февруари, со што бележи висок пораст од 98,11%.

Според бројот на трансакции, идентично како и претходните три месеци, најтргувани акции на официјалниот пазар за март беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 1.632 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 895 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Макпетрол АД Скопје со 522 трансакции.

Според количината на истргувани акции, исто така, најтргувани беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје со високи 91.728 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Гранит АД Скопје со 72.968, а акциите на ТТК Банка АД Скопје го заземаа третото место со 30.104 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за март 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Порасна цената на нафтата поради намалена понуда

Објавено

на

Цените на нафтата се искачија до 86 долари на меѓународните пазари поттикнати од ограничувањата на понудата и послабиот долар што ја засени можната нова аукција на нафта од стратешките резерви на Кина на почетокот на февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цената на златото со благ раст поради монетарната политика на ФЕД

Објавено

на

Цената на златото утрово благо порасна поради очекувањата дека ФЕД нема нагло да ја заостри монетарната политика и покрај високата инфлација, покажуваат податоците за трговијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои банкарски акции забележаа висок пораст на вредноста во месец декември?

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец декември 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно