Connect with us

Лични финансии

Ако сте толку паметни, зошто не сте богати? Изгледа тоа е само шанса

Објавено

на

Најуспешните луѓе не се најталентираните, само најсреќните, потврдува новиот компјутерски модел за  создавање богатство. Имајќи го ова во предвид, можеме да максимизираме поврат од многу инвестиции.

Позади дистрибуцијата на богатството стои добро познатото правило 80:20, односно 80% од богатството е во сопственост на 20% од луѓето. Навистина, извештајот од минатата година покежа дека само осум мажи имале вкупно богатство што е еквивалентно на оној на најсиромашните 3,8 милијарди луѓе во светот.

Ова се чини дека се случува во сите општества на сите нивоа. Тоа е добро прочуен модел наречен закон за моќ кој се карактеризира со широк спектар на општествени феномени. Но, распределбата на богатството е меѓу најконтроверзните проблеми што ги дебатираме, особено ако станува збор за правичност и заслуги. Зошто толку малку луѓе имаат толку големо богатство?

Конвенционалниот одговор е дека живееме во меритократија во која луѓето се наградени за нивниот талент, интелигенција, напор и така натаму. Со текот на времето, многу луѓе мислат дека ова се претвора во дистрибуција на богатството што го можеме да го следиме, иако здрава доза на среќа може да игра главна улога.

Но, постои проблем со оваа идеја: додека дистрибуцијата на богатството го следи законот за моќ, распределбата на човечките вештини и обично следи нормална дистрибуција која е симетрична во однос на просечната вредност. На пример, интелигенцијата, мерена со IQ тестови, го следи овој модел. Просечниот IQ е 100, но никој нема IQ од 1.000 или 10.000.

Истото важи и за напорот, како што се мери со работно време. Некои луѓе работат повеќе часови од просекот, а некои работат помалку, но никој не работи милијарди пати повеќе од било кој друг.

А сепак, кога станува збор за наградите за оваа работа, некои луѓе имаат милијарди пати повеќе богатство од другите луѓе. Уште повеќе, бројни истражувања покажаа дека најбогатите луѓе генерално не се најталентирани со други мерки.

Кои фактори, тогаш, одредуваат како поединците стануваат богати? Можно ли е таа шанса да игра поголема улога отколку што било очекувано? И како овие фактори, кои и да се, можат да ги искористат за да го направат светот подобар и поправедно место?

Денес, конечно добивме одговор благодарение на работата на Алесандро Плучино на Универзитетот Катанија во Италија и на неколку негови колеги. Овие момци создадоа компјутерски модел на човечки талент и начинот на кој луѓето го користат за да ги искористат можностите во животот. Овој модел му овозможува на тимот да ја проучува улогата на среќа во овој процес.

Резултатите се нешто на отворањето на окото. Нивните симулации прецизно ја репродуцираат распределбата на богатството во реалниот свет. Но, најбогатите луѓе не се најталентираните (иако мора да имаат одредено ниво на талент). Тие се најсреќните. И ова има значајни импликации за начинот на кој општествата можат да ги оптимизираат инвестициите и повратот на средства.

Моделот на Плучино е едноставен. Се состои од N луѓе, секој со одреден степен на талент (вештина, интелигенција, способност и слично). Овој талент е дистрибуиран нормално околу некое просечно ниво, со некои стандардни отстапувања. Така, некои луѓе се повеќе талентирани од просекот, а некои се помалку, но никој не е драстично поталентиран од било кој друг.

Ова е ист вид на дистрибуција што се гледа за различни човечки вештини, па дури и карактеристики како висина или тежина. Некои луѓе се повисоки или помали од просекот, но никој не е големината на мравка или облакодер. Навистина, сите сме сосема слични.

Компјутерскиот модел ги прикажува секој поединец преку работен век од 40 години. Во ова време, поединците доживуваат среќни настани кои можат да ги искористат за да го зголемат своето богатство, ако се доволно талентирани.

Сепак, тие, исто така, се соочуваат со несреќни настани кои го намалуваат нивното богатство. Овие настани се случуваат по случаен избор.

На крајот на 40-те години, Плучино ги рангира поединци според богатството и ги проучува карактеристиките на најуспешните. Тие, исто така, ја пресметуваат распределбата на богатството и потоа ја повторуваат симулацијата многу пати за да ја проверат точноста на исходот.

Кога тимот рангирал поединци според богатство, дистрибуцијата е токму онаа што се гледа во реалните светски општества. “Правилото 80-20” се почитува, бидејќи 80% од населението поседува само 20% од вкупниот капитал, додека останатите 20% поседуваат 80% од истиот капитал.

Тоа можеби не е изненадување или неправедно, ако најбогатите 20% се најталентираните. Но, тоа не е она што се случува. Најбогатите луѓе обично не се најталентираните.  “Максималниот успех никогаш не се совпаѓа со максималниот талент, и обратно”, велат истражувачите.

Значи, ако не Е талент, кој друг фактор предизвикува оваа изопачена распределба на богатството? “Нашата симулација јасно покажува дека таков фактор е само чиста среќа” – велат истражувачите.

Тимот го покажува ова со рангирање на поединци според бројот на среќни и несреќни настани што ги искусуваат во текот на нивните 40-годишни кариери. “Евидентно е дека најуспешните индивидуи се исто така најсреќните”, велат тие. “И помалку успешните поединци се исто така најнесреќните.”

Тоа има значајни импликации за општеството. Која е најефективната стратегија за искористување на улогата на среќата во успехот?

Плучино го проучува ова од гледна точка на финансирање на научните истражувања, прашање чисто близу до нивните срца. Агенциите за финансирање ширум светот се заинтересирани за максимизирање на нивното враќање на инвестициите во научниот свет. Навистина, Европскиот совет за истражување неодамна инвестираше 1,7 милиони долари во програма за изучување на “serendipity„- улогата на среќа во научното откритие – и како таа може да се искористи за подобрување на финансиските резултати.

Излезе дека моделот на Плучино и колегие е добро подготвен да одговори на ова прашање. Тие го користат својот модел за да истражуваат различни видови модели за финансирање за да видат од кои произведуваат најдобри резултати кога се зема предвид среќата.

Тимот проучувал три модели, во кои финансирањето за истражување е подеднакво распределено на сите научници; дистрибуиран по случаен избор на подгрупа на научници; или да им се даде приоритет на оние кои биле најуспешни во минатото. Која од овие е најдобрата стратегија?

Стратегијата која обезбедува најдобри резултати, се чини, е подеднакво да се поделат финансиските средства меѓу сите истражувачи. И втората и третата најдобра стратегија вклучуваат дистрибуција по случаен избор на 10/20% од научниците.

Во овие случаи, истражувачите најдобро можат да ги искористат предностите на сериозните откритија што ги прават од време на време. Во ретроспектива, очигледно е дека фактот што научник направил важно откритие во минатото не значи дека тој или таа е поверојатно да направат уште едно во иднина.

Сличен пристап би можел да се примени и за инвестирање во други видови претпријатија, како што се мали или големи бизниси, технолошки стартапи, образование што го зголемува талентот, па дури и создавање случајни среќни настани.

Очигледно, тука е потребна поголема работа. Што чекаме?

Криптовалути

Ако сте вложеле пред 10 години, сега ќе бевте милионери!?

Објавено

на

Најпознатата криптовалута во светот биткоинот го достигна највисокото ниво од 65.000 американски долари во април, но потоа изгуби 50 проценти од својата вредност во следните три месеци. Цената на најпопуларната „паричка“ неодамна падна под 30.000 американски долари. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Усвоена првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Корона-кризата води кон време на трансформација на традиционалните економии во попаметни, подигитализирани, инклузивни и позелени економии. Во таквите услови, кога финтек-услугите сѐ повеќе се дел од нашата реалност, потребата од повисоко ниво на финансиска писменост, како предуслов и за финансиска инклузија ќе биде и понагласена. Но, тоа подразбира и потреба од поголема активност за заштита на потрошувачите. Финансиските регулатори ги дочекаа подготвени ваквите предизвици – уште пред неколку години го започнаа процесот на подготовка на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија, во рамките на петгодишниот проект за финансиска едукација со поддршка на Министерството за финансии на Холандија и Меѓународната мрежа за финансиска едукација при ОЕЦД (ИНФЕ-ОЕЦД). Денес, Стратегијата беше усвоена и промовирана. Таа се однесува на периодот 2021-2025 година и ја надминува целта на проектот во чиишто рамки е првично подготвувана, бидејќи се однесува не само на финансиската едукација, тука и на финансиската инклузија, имајќи ја предвид нивната меѓусебна условеност и поврзаност. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Нефункционални кредити ‒ што значат од аспект на банкарските клиенти?

Објавено

на

Нефункционалните кредити се меѓу основните термини коишто се користат при анализа на работењето на банките и банкарските ризици. Станува збор за кредити кај коишто, во основа, отплатата од страна клиентите е со одредено временско задоцнување. Вообичаено, регулаторот прецизно го дефинира времето на доцнење при кое кредитот се вклучува во групата на нефункционалните кредити. Најчесто, тоа е доцнење од 90 дена и повеќе. (more…)

Продолжи со читање

Популарно