Connect with us

Електронско банкарство

“Skimmer Scanner” – апликација која ги лови крадците на информации од платежни картички

Објавено

на

Еден од начините кои се користат за крадење на доверливите информации од вашите платежни картички е со поставување на уреди за скиминг на картиците.

Скимерите се мали и едноставни уреди кои многу тешко се забележуваат, а за многу краток момент може да ги копираат сите информации од вашата картица кои подоцна можат да бидат продадени како такви или пак да бидат копирани на празна картица со цел да се направи дупликат на веќе постоечката.

Со цел во одредена мера да се спречат ваквите “натрапници” кои би ги злоупотребиле вашите податоци создадена е Андроид апликација “Skimmer Scanner” која што можете да ја симнете слободно на вашиот мобилен телефон. Оваа апликација помага во откривањето на скимерите кои се базирани на работа преку Bluetooth. Врз база на истражувања докажано е дека постојат повеќе верзии на вакви Bluetooth шеми за измама од кои најупотребувани се HC 05 & HC 06. Скимер скенерот преку Bluetooth радиото на вашиот телефон ги детектира компонентите што се емитуваат под име HC 05 со стандардна лозика 1234. 

После детектирањето самата апликација прави проверка дали навистина станува збор за скимер и доколку се потврди тоа автоматски ве известува. Исто така има и дополнителна опција доколку навистина се работи за поставен скимер, преку социјалните мрежи директно да ја споделите веста за да се прошири и да се известат и други луѓе за опасноста. Ова е навистина корисно истражување кое придонело да се имплементира алатка која нема да им дозволи на крадците на информации да поминат лесно и ќе бидат навреме откриени. 

Повеќе

Електронско банкарство

TOPSI Pay – 24 часа Банка во Вашиот телефон!

Објавено

на

Иновативните решенија од Стопанска банка постојано го олеснуваат вашето секојдневие. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

НЛБ Банка воведе најсовремен начин на плаќање: NLB Pay – мобилен паричник

Објавено

на

На настанот одржан на 19.09.2018 година, НЛБ Банка ја промовираше новата услуга, NLB Pay мобилен паричник – која овозможува бесконтактно плаќање на продажните места преку мобилен телефон. NLB Pay е уште една современа дигитална услуга на Банката, која е лесна за користење, безбедна и овозможува брзи и едноставни плаќања.

Со воведувањето на оваа услуга, НЛБ Банка продолжува да ги следи светските трендови на поедноставување и приближување на банкарските услуги кон своите клиенти. Мобилните банкарски услуги со својата достапност, едноставност, брзина и безбедност при користењето, на клиентите им овозможуваат заштеда на време и средства, и им даваат можност да ги завршат своите банкарски обврски 24 часа на ден, седум дена во неделата. NLB Pay е услуга наменета за физички лица, корисници на Mastercard платежните картички, кои поседуваат мобилен уред со Andorid оперативен систем. NLB Pay мобилниот паричник ги дигитализира Mastercard картичките и со тоа овозможува плаќање на бесконтактни ПОС терминали во земјата и странство. Клиентите можат да ја активираат оваа услуга самостојно, без потреба од посета на експозитура. NLB Pay паричникот не само што ќе го поедностави плаќањето за физички лица туку ќе придонесе и за побрзо и поедноставно спроведување на наплатата во малопродажба, што сметаме дека е исклучително важно за Retail бизнисите и продажните места генерално.

На настанот се обрати Антонио Аргир, Претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка АД Скопје: „Со оглед на тоа дека мобилниот телефон е уред кој секогаш го носиме со нас и по навика не го испуштаме од рака, убеден сум дека нашата нова услуга, NLB Pay мобилниот паричник, дополнително ќе ги олесни плаќањата кои ги вршат нашите клиенти. Плаќањата се извршуваат преку мобилниот телефон, без потреба од физичко користење на платежните картички, со што мобилниот телефон се претвора во виртуелен паричник.”

NLB Pay апликацијата е достапна за преземање од Google Play store.Активирањето на апликацијата, дигитализацијата на картичките и користењето на NLB Pay мобилниот паричник е бесплатно.

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Информативна работилница за царинските постапки и извоз во е-трговијaта

Објавено

на

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија започна со едукативни работилници и обуки чија цел е поттикнување на растот и развојот на е-трговијата во земјата. Темите коишто ќе бидат опфатени со обуките и едукативните работилници произлегоа од потребите на е-трговците изнесени при изготвувањето на сеопфатната Анализа за е-трговијата во Македонија, објавена од страна на Асоцијацијата во средината на оваа година.  (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange