Connect with us

Странски банки

NLB групацијата со профит од 184 милиони евра

Објавено

на

NLB групацијата во првите девет месеци од оваа година остварила профит од 184 милиони евра, што е 101% повеќе во однос на истиот период минатата година, или, 92,5 милиони евра повеќе од првите 9 месеци во 2016 година.

,,Овогодинешните исклучително добри резултати во овој момент допринесуваат за профит речиси дупло поголем од минатата година, а најважни се пазарните групи надвор од Словенија’‘ – вели Примож Карпе претседател на Надзорниот одбор на NLB.

Тој додава дека друг тренд кој е забележан е дека работењето со физички лица на пазарите на југоисточна Европа се повеќе допринесува во конечниот резултат.

Профитот кој NLB групацијата го генерираше во првите девет месеци најавува рекордни резултати за крајот на оваа година. Во истиот период, во првите девет месеци од 2017 година, NLB Банката во Белград забележала профит од 4,1 милион евра и значаен раст во кредитирањето на граѓаните. 

,,Продолжуваме со трендот на раст во сите сегменти кој трае веќе две години. Особено сме задоволни и горди на сето она кое го постигнавме бидејќи напорната работа на која се посветивме во однос на унапредување на производот и услугите, прилагодувањето на клиентите и трендот на дигитализацијата во финансискиот сектор придонесе за резултатите кои се прикажани.” – додаде Карпе.

 

 

 

 

 

Повеќе

Странски банки

Грција со свој проект “Купи Куќа Купи Стан”

Објавено

на

Грција планира да вложи приближно милијарда долари во банките во земјата во следните пет години, за да субвенционира дел од хипотекарните кредити на домаќинствата.

Согласно планот на овој проект, домаќинствата кои не можат да ги плаќаат своите обврски, ќе треба да ги реструктуираат своите кредити, за потоа државата да плати дел од нивните месечни обврски.

Во моментов грчките банки се борат со огромен “облак” од лоши пласмани, кои изнесуваат 88,6 милијарди долари, наследство од финансиската криза во земјата.

Законската рамка има за цел да ги поддржи домаќинствата кои не можат да исплатуваат кредит за својот дом.

Во законот ќе бидат поставени рамки за ниво на приход и други критериуми, а должниците ќе го губат грантот ако доцнат во отплатата со над 90 дена.

Продолжи со читање

Странски банки

Салвини: Златото од Банката на Италија му припаѓа на народот

Објавено

на

Златните резерви во централната Банка на Италија се во сопственост на народот, а не на некој друг, изјави италијанскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи, Матео Салвини. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange