Connect with us

Останато

Dow Jones достигна рекордна вредност деветти ден по ред

Објавено

на

На Wallstreet вчера индексот Dow Jones достигна рекордна вредност деветти ден по ред, а зајакнаа и останатите индекси благодарение на растот на цените на акциите во технолошкиот и потрошувачкиот сектор.

Doe Jones зајакна 0,12%, на 22,118 поени, додека S&P500 се зголеми за 0,16%, на 2.480 поени, а Насдак индексот 0,51%, на 6.383 бодови.

 

Најмногу пораснаа цените на акциите на потрошувачкиот сектор, за 0,7%, бидејќи инвеститорите се надеваат дека трговските синџири ќе објават добри квартални бизнис резултати.

 

Со раст од 0,6% следува технолошкиот сектор, додека најмногу намалување е регистрирано, просечно за 0,9%, кај акциите во енергетскиот сектор што е последица на намалувањето на цената на нафтата.

 

Најголема поддршка за пазарите даваат кварталните бизнис резултати на компаниите што се подобри од очекуваното.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange