Connect with us

Странски банки

Barclays предвидува: со Брегзит до повеќе инвестиции во банкарството

Објавено

на

Според  Barclays (British multinational banking and financial services company), излегувањето на Британија од ЕУ ќе и помогне на државата да добие повеќе инвестиции во банкарскиот сектор на домашниот пазар.

Овие инвестиции би помогнале после “тивката” 2016 година да се промени ситуацијата во Британија, без разлика што земјата ги почувствува најголемите политички и економски “потреси”.

 

Целта на оваа стратегија е  да се добијат повеќе советодавни бизниси од британските компании на кои банката им позајмила пари предводени од  Alisdair Gayne кој е на чело на банкарското инвестирање во Британија.

 

Gayne се придружи на Barclays од Morgan Stanly во 2010 година со задача да ја доизгради неговата корпоративно брокерска франшиза. Во Британија корпоративните брокери делуваат како медиајтори меѓу јавните компании и нивните иституционални инвеститори. Тие се направени да бидат  доверливи советници на корпорациите и нивни очи и уши на пазарот.

 

Откако Gayne се приклучи на Barclays сака да завземе место меѓу топ 3 брокерски куќи во Британија. Сега Barclays се наоѓа на 5-то место. Годинава банката доби 8 нови корпоративни брокерски мандати.

 

Претседателот на Barclys за корпоративното банкарство за Европа, Среден исток, Африка и Азија изјави дека Британија сеуште не ја добила целосната придобивка од јакнењето на корпоративната банка. Компаниите на чело на инвестициското банкарство не се инволвирани во истиот опсег како корпоративното банкарство. Затоа координацијата меѓу корпоративното и инвестициското банкарство треба да се подобри.

 

Повеќе

Странски банки

ЕЦБ ги остави каматните стапки непроменети

Објавено

на

Европската централна банка спрема очекувањата на пазарот ги остави основните каматни стапки на досегашните ниски нивоа, а без промена се задржува и планот за квантитативни олеснувања, стана јасно од порака на регулаторот по повод одлуката на Управниот одбор на ЕЦБ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Манипулацијата со каматните стапки ја чинеше Deutsche Bank 240 милиони долари казна за

Објавено

на

Германскиот банкарски гигант Deutsche Bank поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем, е казнета со глоба во износ од 240 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Комерцијална банка – Србија оствари 61 милион евра добивка во 2017 година

Објавено

на

Комерцијална банка – Србија во 2017 година ги продолжи позитивните трендови во своето работење и на крајот на календарската година забележа добивка пред оданочување во висина од 61 милион евра, објави Блиц.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange