Connect with us

Останато

Јужна Кореја воведува данок на роботи?!

Објавено

на

Поради се поприсутниот страв дека роботите ќе ги заменат луѓето на голем број работни места, Јужна Кореја би можела да биде прва држава во светот која ќе воведе данок на роботите, пишува Машабле.

Со новиот предлог ќе се намалат даночните бенефиции кои ги уживаат компаниите поради инвестирање во автоматизацијата, што значи дека не се однесува на директно собирање на данок од роботите, туку власта сака инвестициите во роботиката да ги направи помалку привлечни за компаниите.

 

Најголемата концентрација на роботи се наоѓа токму во Јужна Кореја, во која на секои 10 илјади вработени во преработувачката индустрија доаѓаат 531 повеќенаменски роботи.

 

Дека постои причина за загриженоста поради автоматизацијата поради која овој потег се чини за логичен говори фактот дека во оваа земја во моментов е највисока стапката на невработени во последните 17 години, без работа се 1,17 милиони луѓе.

 

Тешко е да се каже дека порастот на невработените е директно поврзан со зголемениот степен на автоматизација, но средствата заштедени од намалување на даночните олеснувања би се вложиле во социјални програми.

 

Ова не е прв таков предлот, имено уште во февруари Бил Гејтс, сугерираше слични мерки со аргументи дека роботите би требало да се оданочуваат со подеднаква стапка како и човековите работници.

 

Моменталниот даночен закон на Јужна Кореја истекува оваа година, по што новите мерки би можеле да стапат на сила.

 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange