Connect with us

Сметки

Што ако направите трансфер на пари на погрешна сметка?

Објавено

на

Дали некогаш сте помислиле што ќе се случи доколку направите пренос на пари на погрешна сметка? Дали ќе можете да ги вратите парите назад? Дали банката ја има моќта да направи поврат на средствата?

Па, банката не може да ви ги врати парите без одобрение од оној кој ги примил тие пари (корисникот на “погрешната” банкраска смета). Затоа е важно да бидете многу внимателни кога префрлате пари на некоја банкарска сметка.

 

Доколку направите погрешна трансакција направете ги следните чекори:

– Информирајте ја банката и менаџерот на банката за погрешната трансакција;

– Парите ќе ги добиете веднаш назад доколку бројот на сметката на која сте ги префрлиле не постои, но ако постои тогаш треба веднаш да реагирате;

– Треба да и докажете на банката во детали дека сте направиле грешка при транскакцијата;

– Ако парите се префрлени на сметка на погрешен  корисник со исто име како корисникот на кого сте сакале да ги префрлите парите ,тогаш мора да докажете дека трансферот е погрешен. Но тоа не е така лесно;

– Ако трансферот е во оквир на банката, таа може да пристапи до погрешниот примач и да побара од него поврат на парите.Ако корисникот се согласи, повратната трансакцијата може да се изврши во рок од една недела;

– Ако пак корисникот е од друга банка и вие ги префрлите парите погрешно, ќе мора лично да појдете во таа банка и да се сретнете со менаџерот за да пронајдете решение.

 

Што ако погрешниот корисник одбие да ги врати парите?

 

– Во тој случај, контактирајте ја вашата банка и јасно согледајте го проблемот; 

– Aко тој или таа одбие да ви ги врати парите тогаш треба да преземете правни дејствија, но ситуацијата станува уштре покомплицирана доколку вашата банка и банката на корисникот се различни;

– Треба да започнете правен процес кој вклучува многу формалности во кои се вклучени и адвокатски такси.

 

За да не дојде до оваа ситуација која може да ви создаде големи проблеми, пред да направите трансфер на пари секогаш проверете ја два до три пати сметката на која сакате да ги префрлите парите.

 

 

 

 

 

 

 

Сметки

Намалени провизиите за трансфер на пари

Објавено

на

Брзиот трансфер на пари е услуга која се почесто се користи во нашата земја, но за голем број граѓани е сеуште нова и непозната. Малку познато е дека средствата испратени преку брз трансфер се достапни веднаш по испраќањето, како и дека може да се подигнат од било која локација во назначената земја. Постапката е едноставна и не одзема повеќе од неколку минути а потребен е само важечки документ за идентификација и податоциv на примачот. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД Скопје воведува надоместоци на девизни сметки на правни лица

Објавено

на

Стопанска банка АД Скопје ги известува клиентите дека од 01.07.2018 година воведува надоместоци на девизни сметки на правни лица-резиденти и нерезиденти. (more…)

Продолжи со читање

Сметки

Осигурување на пречекорување на сметка од Охридска Банка

Објавено

на

Охридска банка во соработка со осигурителната компанија Граве, Ви овозможува осигурување на пречекорување на сметката.

Во случај на осигурен настан, осигурителната компанија ќе ги подмири обврските од пречекорувањето на Вашата сметка кон Банката.

Покриени ризици:

  • смрт како резултат на несреќа и на болест;
  • трајна и целосна загуба на способноста како резултат на несреќа.

Начин на плаќање:

  • Премијата изнесува 0,37 ЕУР месечно, фиксен износ пресметан во денарска противвредност според средниот курс на денот на месечните пресметки;
  • Премијата се пресметува и се наплатува на месечна основа од трансакциската сметка на клиентот.

Клучни предности:

  • поголема сигурност – осигурувањето на пречекорувањето овозможува посигурна иднина, бидејќи знаете дека сте заштитени ако се случи нешто непредвидено;
  • заштита на семејството од оптоварување со долгови на најблиските;
  • брзо и лесно аплицирање – одобрување во рок од еден ден;
  • едноставен начин на плаќање – месечна наплата директно од трансакциската сметка на клиентот;
  • иновативна услуга како дел од банкарските продукти за првпат на пазарот.

Како да аплицирате?

Во која било експозитура на Охридска банка, членка на Групацијата „Сосиете женерал“.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange