Connect with us

Странски банки

Шпанската „Santander“ ја презема ривалската „Banco Popular“ за едно евро

Објавено

на

Телото на Европската унија за заштита на конкуренцијата ќе и дозволи на шпанската банка „Santander“ да ја преземе слабата, ривалска шпанска банка, „Banco Popular“.

Европската комисија, кога ги надгледува прашањата поврзани за конкуренцијата, соопшти дека истрагата заклучила дека „трансакцијата нема да ја наруши конкуренцијата“ во европската економска зона.

 

Во соопштението се наведува дека комбинираниот удел на двете банки на пазарот ќе биде ограничен а дека на сите пазари на кои преземањето ќе влијае постои силна конкуренција.

 

Банката „Santander“ на 7 јуни соопшти дека ќе ја преземе ривалската банка за едно евра, што е договор кој покажува нов европски систем за спасување на пропаднатите банки без оптеретување со даночни обврзници или пазари.

 

Преземањето се одигра на лицитација која европските влсти ја одобрија, бидејќи Европскта централна банка (ЕЦБ), главниот европски регулатор на банкарскиот пазар, соопшти дека верува дека „Банката пропаѓа или има големи шанси да пропадне“.

Повеќе

Странски банки

Љубљанска НЛБ банка бара купувач за лошите кредити

Објавено

на

Љубљанската НЛБ банка почна да бара инвеститори кои сакаат да купат портфолио на лошите побарувања во Србија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ ги остави каматните стапки непроменети

Објавено

на

Европската централна банка спрема очекувањата на пазарот ги остави основните каматни стапки на досегашните ниски нивоа, а без промена се задржува и планот за квантитативни олеснувања, стана јасно од порака на регулаторот по повод одлуката на Управниот одбор на ЕЦБ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Манипулацијата со каматните стапки ја чинеше Deutsche Bank 240 милиони долари казна за

Објавено

на

Германскиот банкарски гигант Deutsche Bank поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем, е казнета со глоба во износ од 240 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange