Connect with us

Странски банки

Централната банка на Чешка ја зголеми референтната каматна стапка за прв пат од 2008 година

Објавено

на

Чешката народна банка ја зголеми референтната каматна стапка за прв пат од 2008 година, а со тоа стана првата централна банка во Европската унија која го започна новиот циклус на заострување на монетарната политика.

Овој потег, како што оценува Ројтерс, ја рефлектира се поизразената желба на европските централни банки да се откажат од ултра лабавата монетарна политика по финансиската криза. Повеќето од нив, вклучувајќи ја и Банката на Англија, која исто така заседаваше, не можеа да го сторат тоа поради неизвесноста во однос на економскиот раст и инфлацијата.

 

Сепак, поттикнати од растот на економијата и инфлацијата над целната вредност, одборот на директори на Чешката народна банка гласаше за зголемување на клучните двонеделни репо каматни стапки на 0.25% од ниво од 0,05%, на кое беше од ноември 2012 година.

 

Чешката круна зајакна на 25,94 евра, што претставува раст на дневна основа од 0,6%.

 

Круната порасна за 4,0% откако централната банка во април ја напушти политиката на ограничување на девизниот курс на околу 27 евра, што беше првиот чекор во нормализација на монетарната политика.

 

Последно значајно зголемување на референтната каматна стапка меѓу земјите на ЕУ, имаше Полска во мај 2012 година, иако и Данска во јануари минатата година ја подигна својата клучна каматна стапка, со цел да го одржи фиксен девизниот курс на данското круна во однос на еврото, но нивната камата и понатаму остана на минус 0,65%, наведува Ројтерс.

Повеќе

Странски банки

Љубљанска НЛБ банка бара купувач за лошите кредити

Објавено

на

Љубљанската НЛБ банка почна да бара инвеститори кои сакаат да купат портфолио на лошите побарувања во Србија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ ги остави каматните стапки непроменети

Објавено

на

Европската централна банка спрема очекувањата на пазарот ги остави основните каматни стапки на досегашните ниски нивоа, а без промена се задржува и планот за квантитативни олеснувања, стана јасно од порака на регулаторот по повод одлуката на Управниот одбор на ЕЦБ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Манипулацијата со каматните стапки ја чинеше Deutsche Bank 240 милиони долари казна за

Објавено

на

Германскиот банкарски гигант Deutsche Bank поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем, е казнета со глоба во износ од 240 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange