Connect with us

Домашни банки

Стопанска Банка АД Скопје оствари добивка од 1,3 милијарди денари во првата половина од 2017 година

Објавено

на

Во текот на првата половина од 2017 година Стопанска Банка АД Скопје (СБ или Банка/та) оствари нето добивка пред оданочување во износ од МКД 1.308.762 илјади, што е повеќе за 7,6% споредено со истиот период од минатата година. При тоа, пооделни ставки од билансот на успех ги регистрираа следните движења:

Приходите од камати изнесуваат МКД 2.217.531 илјади, и истите се пониски за 0,6% вооднос на првата половина од 2016 година, пред се како резултат на сеуште надолниот трендна движење на каматните стапки,

Расходите за камати исто така забележаа пад за МКД 79.351 илјада денари, поради погоре наведените причини,

Нето приходите од провизии и надомести забележаа пораст од скоро 4% како резултат на порастот на провизии за 3% и истовремено намалување на расходите за провизии за 5,8%.

Нето приходите од тргување реализираа намалување за МКД 55 илјади, или 4,6% како резултат на намалените маргини кај курсните разлики, кои се придвижени од страна на меѓубанкарскиот девизен пазар и конкуренцијата.

 

Останатите приходи од дејноста забележаа пораст за МКД 40.531 илјади, додека останатите расходи од дејноста забележаа пад за 2% и истите изнесуваа МКД 496.933 илјади.

Во првата половина на 2017 година СБ издвои исправка на вредност на финансиските средства во износ од МКД 301.817 илјади денари, што е повеќе за 13,6% во однос на истиот период од минатата година. Загубата поради оштетување на нефинансиски средства изнесува МКД 17.970 илјади, што претставува намалување во однос на истиот период од 2016 година, пред се како резултат на намалениот износ на нефинансиски средства.

Трошоците за вработените останаа релативно непроменети и истите изнесуваат МКД 384.470 илјади.

Како резултат на наведените параметри, заработката по акција за првата половина од 2017 година изнесува МКД 74,96, поголема за 7,6% во однос на 2016 година, истиот период.

На задоволство на акционерите, покрај редовната исплата на дивиденда на имателите на приоритетни акции, Банката на 30.06.2017 година исплати дивиденда на имателите на обични акции во бруто износ од МКД 127 по акција.

Кредитните активности на Банката не забележаа позначителни промени во однос на споредбениот период од минатата година, додека депозитите на други комитенти забележаа пораст од МКД 724.249 илјади, или 1,06%, што е показател за довербата на клиентите во Банката и атрактивноста на депозитните производи кои ги нуди на пазарот.

 

Својата општествена одговорност Банката ја покажува преку поддршка на многу проекти и социјални настани, од кои би го издвоиле проектот “ Вози здраво вози право”, што претставува ревијална трка кој се организираше по втор пат, и на која трка учествуваа над 3500 учесници, од сите возрасти, со цел да се поттикнат здравите навики на населението за употреба на велосипедите како секојдневно превозно средства. Во рамките на овој проект СБ донираше урбана опрема наменета за развој на велосипедизмот.

 

Стопанска Банка АД Скопје ја продолжува својата мисија на успешна, клиентски ориентирана и иновативна банка, посветена пред се на клиентите и нивните потреби и истовремено фокусирана на исполнување на сите квантитативни и квалитативни перформанси преку кои се мери успешноста на работењето, од аспект на сите заинтересирани страни – клиентите, пошироката општествена заедница, вработените и акционерите.

Домашни банки

Клуб на таленти на Охридска Банка

Објавено

на

Клубот на таленти на ОБСГ произлегува од годишната програма за општествена одговорност на Охридска банка Сосиете Женерал. Станува збор за платформа што е наменета за сите млади таленти и потенцијали во различни области.

Како концепт, Клубот на таленти на ОБСГ ќе функционира врз база на конкурси што ќе се објавуваат во текот на годината на одредена тема. Ќе можат да се пријавуваат сите заинтересирани што ќе ги исполнуваат условите, а Банката, како основач на Клубот, заедно со однапред дефинирано стручно жири, во секоја област ќе избира финалисти и победник кој ќе биде финансиски награден и поддржан од страна на Банката.

Водејќи се од основните принципи на работењето ‒ тимски дух, иновација, посветеност и одговорност ‒ како општествено одговорна компанија, Охридска банка Сосиете Женерал на годишно ниво издвојува значаен износ финансиски средства што ги насочува во различни области, како култура, спорт, образование итн., секогаш изнаоѓајќи таленти и потенцијали на коишто им е потребна поддршка за развој на нивниот талент, доедукација и усовршување во нивната насока, а сè со цел да помогне во развојот на сите млади што покажуваат потенцијал во одредена насока.

Ако имаш жичка за музика, умееш да свириш, знаеш да фатиш ритам, те сака сцената, те препознаваат, освојуваш награди… не двоуми се! Пријави се на Конкурсот на Охридска банка Сосиете Женерал за млади инструменталисти и стани првиот член на Клубот на таленти на ОБСГ и првиот стипендист на Банката.

Право на учество имаат млади инструменталисти на возраст од 14 до18 години, односно родени во периодот 2000 ‒ 2004 година. Инструменти што се земаат во предвид на Конкурсот:

 • Клавир
 • Хармоника
 • Виолина
 • Виолончело
 • Виола
 • Гитара
 • Контрабас
 • Хорна
 • Харфа
 • Обоа
 • Кларинет
 • Флејта
 • Труба
 • Фагот
 • Саксофон
 • Тромбон

Аплицирањето се врши електронски, директно на веб-страницата www.obsgklubnatalenti.mk, во делот „Аплицирање“, преку пополнување на формуларот за аплицирање.

Стипендијата, определена за овој јавен конкурс, е во вкупен износ од 2400 евра, пресметани во денарска противвредност, според средниот курс на НБРМ на денот на исплатата на средствата. Овој фонд е определен и ќе се исплаќа на месечно ниво, во текот на една година.

По завршувањето на Конкурсот, Банката заедно со стручното жири составено од: универзитетски професор – пијанист, универзитетски професор – дувач, стручен член – виолинист, ќе направи избор на 7 – 12 финалисти и ќе ги објави на веб-страницата, најдоцна до 10 Октомври 2018 година. По објавувањето на финалистите, тие ќе треба да испратат информација за тоа која композиција или пиеса ќе ја изведуваат на финалната вечер, а таа треба да биде со времетраење од 5 до 15 минути. На 24 октомври 2018 година, во 19.00 часот, во малата сала на Македонската филхармонија ќе се одржи концерт на кој избраните финалисти ќе настапат пред стручното жири. По завршувањето на финалната вечер, жири-комисијата ќе го избере победникот на првиот конкурс „Имаш ли жичка за музика?“, првиот член на Клубот на таленти на ОБСГ и истовремено првиот стипендист на Охридска банка Сосиете Женерал.

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ ќе добие нов сопственик до крајот на годината

Објавено

на

Словенечката влада повторно се одлучи за приватизација на Нова Љубљанска банка (НЛБ) и му наложи на Словенечкиот државен холдинг (SDH) да се подготви за ре-продажба на НЛБ.

Министерот за финансии, Матеја Враничар Ерман, по седницата на Владата, рече дека Европската комисија ќе испрати изменети обврски кои се веќе усогласени со Комисијата. Враничар Ерман изјави дека не сака да шпекулир мална ефикасност и да преговараат за добра цена.

Продажбата на НЛБ од Љубљана не е новина, но словенечката Влада успеа во неколку наврати во последните две години процесот да го развлече и покрај притисокот од Европската комисија. НЛБ е државна банка и во екот на финансиската криза имаше значајни проблеми. Сега се планира продажба по пат на јавна понуда и тоа во брза постапка. Односно треба да се продадат 50% од акциите плус една акција до крајот на годината, а останатиот дел до 50% минус една акција до крајот на 2020 година.

Инаку, НЛБ банка од Скопје е една од најуспешните подружници на Љубљанската централа. Во 2017 година нето добивката е 2,12 милијарди денари или 34,38 милиони евра и таа е резултат на зголеменото пазарно учество.

Продолжи со читање

Домашни банки

Еуростандард банка го поддржа Фестивалот „Охридско лето“.

Објавено

на

Под мотото „Создавај уметност„ Еуростандард банка и оваа година го поддржа  58-то издание на Фестивалот „Охридско лето“.

До 20 август градот Охрид ќе ги живее своите 40 дена возбуда што ги носи Фестивалот.

Повеќе од 800 уметници од 27 земји од целиот свет ќе музицираат, глумат, творат на неколкуте фестивалски сцени, ќе настапат звучни имиња од светот на музиката,
но и најдобрите театарски продукции со извонредни драмски проекти.

Во текот на претстојните фестивалски вечери, „Охридско лето“ ќе донесе совршен спој на музиката, театрот и воопшто на уметноста.

Бидете и вие дел од овој настан!

За повеќе информации проверете тука.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange