Connect with us

Странски банки

Се реструктурира германската Deutsche Bank

Објавено

на

Се реструктурира германската инвестициска банка Deutsche Bank. Процесот е започнат, но истиот може да трае од 2 до 3 години во зависност од условите на пазарот. 

,,Со мала поддршка од пазарите процесот ќе може да се заврши за околу две години. Но, ако пазарите останат слаби какви што се моментално процесот би траел три години’‘ – рече заменикот на генералниот директор на банката, Маркус Шенк.

Од банката велат дека оваа промена не е со цел да се максимизира профитот за една или две четвртини. Со ова реконструктурирање најголемиот кредитор во Германија се обидува да го поврати и стабилизира своето постоење. Во изминатиот период банката подлежеше на серија скандали и тужби кои ја водеа банката во погрешен правец и во еден момент истата се наоѓаше на работ на колапс.

Целта на реконструктурирањето на банката е да ги комбинира своите пазари, пазарот на корпоративни финансии и глобални трансакции во единствена корпоративна и инвестициона бана (CIB) како дел од поширокото реконструктурирање. 

 

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Раст, иновации и предизвици на банкарскиот сектор во Обединетите Арапски Емирати

Објавено

на

Обединетите Арапски Емирати забележаа постојан економски раст во последните шест години. Годишниот раст на домашниот производ од 2010 година е на ниво од 4,4%, со кулминација во 2012 година кога се забележува раст од 7,2%. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Франција бара од швајцарска банка 1,6 милијарди евра отштета поради перење пари

Објавено

на

Француската држава, странка во судскиот процес против големата швајцарска банка УБС во Париз, побара „отштета од 1,6 милијарди евра“ за да го санкционира големиот „систем за измама и перење пари“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange