Connect with us

Анализи

Себастијан Соса е назначен за претставник на ММФ во Македонија

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го назначи Себастијан Соса, резидентен претставник на ММФ во Србија, исто така да ја врши функцијата на резидентен претставник во Македонија.

Оваа информација ја соопшти во Вашингтон, Џесмин Рахман, шеф на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за Македонија.

„Соса ќе остане со седиште во Белград и ќе ги покрива двете држави. Ова назначување има за цел да обезбеди континуиран дијалог и проток на информации помеѓу Фондот и властите во Скопје. Исто така, ќе ги олесни интензивната техничка помош и набљудувачките активности на ММФ во Македонија“ – се вели во изјавата.

Повеќе

Анализи

Од година во година се поголем е профитот на банките во РМ

Објавено

на

Податоците на Народната банка на Република Македонија покажуваат дека во 2017 година македонските банки оствариле профит од 106,6 милиони евра или речиси 4 милиони евра повеќе од 2016 година, којашто претставуваше рекордна година по заработката која ја имаат остварено. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Шпаркасе банка ги воведе еко-кредитите за унапредување на енергетската ефикасност во соработка со ЕБОР и GEFF

Објавено

на

Шпаркасе Банка Македонија во своето портфолио на кредитни производи за физички лица ги воведе новите ЕКО-кредити за унапредување на енергетската ефикасност на домаќинствата во соработка со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и GEFF во Македонија. Со новата палета на ЕКО–кредитите, Шпаркасе Банка Македонија ја потврдува својата посветеност на реализација на проекти што имаат за цел заштита на животната средина, унапредување на енергетската ефективност кај домаќинствата, а со тоа и да ги потврди заложбите за општествено одговорно банкарско работење.     (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Што се треба да исполнувате за банката да ви одобри кредит?

Објавено

на

Кредитен рејтинг претставува вреднување на кредитоспособноста на кредитобарателот да го отплаќа својот долг, односно оценка на бонитетот со помош на утврдени симболи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange