Connect with us

Странски банки

Светска банка: Доделени сертификатите за систематска дијагностика

Објавено

на

Директорот на Канцеларијата на Светска банка во Скопје, Марко Мантованели ги додели сертификатите на Борче Треневски, Ѓорги Димески и Симона Ковачевска за трите најдобри трудови од Повикот за доставување на кратки трудови поврзани со подготовката на Систематската дијагностика на земјата за Македонија на Светска банка.

Истата се подготвува во соработка со националните власти и останатите чинители во земјата и има за цел да ги идентификува најкритичните препреки и можности за да се стави крај на ектремната сиромаштија и да се промовира заеднички просперитет на одржлив начин.

Благодарност до сите кои кои учествуваа на повикот со своите трудови и нивниот интерес за идниот развој на земјата, упатија од Канцеларијата на Светска банка во Скопје.

Странски банки

Грција со свој проект “Купи Куќа Купи Стан”

Објавено

на

Грција планира да вложи приближно милијарда долари во банките во земјата во следните пет години, за да субвенционира дел од хипотекарните кредити на домаќинствата.

Согласно планот на овој проект, домаќинствата кои не можат да ги плаќаат своите обврски, ќе треба да ги реструктуираат своите кредити, за потоа државата да плати дел од нивните месечни обврски.

Во моментов грчките банки се борат со огромен “облак” од лоши пласмани, кои изнесуваат 88,6 милијарди долари, наследство од финансиската криза во земјата.

Законската рамка има за цел да ги поддржи домаќинствата кои не можат да исплатуваат кредит за својот дом.

Во законот ќе бидат поставени рамки за ниво на приход и други критериуми, а должниците ќе го губат грантот ако доцнат во отплатата со над 90 дена.

Продолжи со читање

Странски банки

Салвини: Златото од Банката на Италија му припаѓа на народот

Објавено

на

Златните резерви во централната Банка на Италија се во сопственост на народот, а не на некој друг, изјави италијанскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи, Матео Салвини. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange