Connect with us

Останато

Саудиска Арабија: Жените ќе можат да отвораат свои фирми!

Објавено

на

Саудиските жени сега имаат право да отвораат сопствени бизниси, без да бараат согласност од старателот од машки пол, соопшти владата, која се надева дека на тој начин ќе го стимулира приватниот сектор.

Сега жените можат да основаат сопствени бизниси и да ги користат интернет услугите (на владата), без да е потребно да докажуваат дека имаат согласност од свој старател”, објавено е на сајтот на Министерството на трговијата и инвестициите.

Досега Саудијките требаше да достават доказ дека имаат дозвола од свој старател од машки пол (најчесто сопруг, татко или брат), за да можат започнат со административната процедура.

Од минатата година, влијателниот 32-годишен саудиски престолонаследник Мохамед бин Салман спроведе серија реформи за стимулирање на учеството на жените во јавниот живот. Целта е до 2030 година процентот на вработени жени во Саудиска Арабија да порасне од  сегашните 22 на повеќе од 30 проценти.

На 12 февруари обвинителството во Ријад соопшти дека има намера, по првпат во својата историја да назначи жени.

Саудиската пасошка служба неодамна соопшти дека 107.000 жени се пријавиле за 140 слободни работни места на аеродромите и граничните премини.

Минатата година кралството најави дека од јуни 2018 година жените ќе имаат право да возат, а од јануари саудиските жени веќе можат да посетуваат стадионите.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange