Connect with us

Руската централна банка ги зголемува резервите на злато

Објавено

на

Руската централна банка купи две третини од своето ископано злато во земјата. Дополнително, купуваше и од локалните банки за да ги дополни резервите.

Кремељ, да се потсетиме, го означи овој благороден метал како сигурно скривалиште во време на геополитичките турбуленции.

„За банките, ова е добра работа. Тие ги кредитираат рударските компании кои ги враќаат кредитите со златото кое ќе го извадат. Потоа банките го продаваат на Централната банка“ – се наведува во соопштението на руското Министерство за финансии.

Русија сега стана најголем купувач на злато во светот, а купувањето од страна на руските банки значително се зголеми во последните неколку години.

Минатата година руските банки купиле 205.155 тони злато, што е за 4,7 проценти повеќе отколку во 2016 година (195,89 тони), а што е околу 67 проценти од вкупното злато произведено во Русија. Тоа исто така е зголемување од 13 проценти во однос на 2013 година.

Најголеми купувачи се „VTB“, „Sberbank“ и „Gazprombank“. Сите три банки се регистрирани на берзата во Шангај. Во април „VTB“ ги најави плановите годишно да и продава на Кина до 100 тони злато. Руската централна банка ги зголеми резервите на злато за 163 тони, на 1,778 тони. Русија речиси ја стигна Кина, која има 1,842 тони.

Русија е најголем светски купувач на злато и трет по големина производител. Стабилноста на резервите е еден од основните причини поради кои Русија купува злато, соопшти Централната банка.

„Банките, особено државните, се плашат дека нивната актива во странство може да биде замрзната во случај на ширење на санкциите“ – изјави раководителот на BKS банка Максим Осадчи.

Повеќе
Реклама here code

Оглас за вработување во Стопанска Банка а.д. Битола за раководител на Служба платен промет во земјата

Објавено

на

Службата за човечки ресурси на Стопанска Банка а.д. Битола за потребите на Секторот за процесирање, Служба за платен промет во земјата, објавува

ОГЛАС
за ангажирање еден (1) извршител на работното место раководител.
(more…)

Продолжи со читање

Оглас за вработување во Стопанска Банка а.д. Битола за раководител на секторот за процесирање

Објавено

на

Службата за човечки ресурси на Стопанска банка а.д. Битола за потребите на Секторот за процесирање, Служба за администрација и евиденција на депозити, објавува

ОГЛАС
за ангажирање еден (1) извршител на работното место раководител. (more…)

Продолжи со читање

Саудиска Арабија: Жените ќе можат да отвораат свои фирми!

Објавено

на

Саудиските жени сега имаат право да отвораат сопствени бизниси, без да бараат согласност од старателот од машки пол, соопшти владата, која се надева дека на тој начин ќе го стимулира приватниот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange