Connect with us

Останато

Русија ќе ја намалува зависноста од доларот

Објавено

на

По новите санкции воведени од страна на САД, Русија ќе ги забрза напорите за намалување на зависноста од американскиот долар и американските платежни системи.

Продажбата на нафта, гас и други природни ресурси во светот главно е поврзана со доларот и санкциите практично претставуваат силен удар врз рускиот енергетски сектор. 

 

Заменик шефот на руската дипломатија Сергеј Ријабков изјави дека е неопходно да се намали руската зависност од американската валута. „Во спротивност секогаш ќе бидеме закачени на нивната кука“, рече тој во интервју за еден руски магазин.

 

Затоа руската влада посочи дека повеќе нема да ја почитува американската доминација во фискалните и монетарните системи и ќе работи на доразвивање на сопствените платежни системи.

 

Во 2015 беше промовиран кредитниот платежен систем МИР кој најпрво беше замислен за платниот промет во Русија, но веќе покажува добри резултати и има изгледи дека ќе се прошири и на европскиот пазар. 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange