Connect with us

Останато

Русија целосно го исплати долгот на СССР

Објавено

на

Русија го згасна и последниот долг кој останал од времињата на Сојузот на Советските Социјалистички Републики (СССР), пренесоа агенциите. 

Од руското Министерство за финансии е соопштено дека БиХ била последната држава-кредитор кон која обврските не биле регулирани. Сумата од 125,2 милиони долари беше префрлена на 8 август на владата на Босна и Херцеговина.

 

По распадот на СССР Русија ја презеде обврската да ги отплати долговите кон земјите, формирни по распадот на социјалистичка Југославија – Словенија, Хрватска Македонија, Србија и Црна Гора.

 

Обврските кон останатите Републики од поранешна Југославија се подмирени во периодот меѓу 2011 и 2016 година.

 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange