Connect with us

Странски банки

Премиерот на Украина апелираше до банките да ги намалат каматните стапки

Објавено

на

Украинскиот премиер Владимир Гројсман ја повика народната централна банка да ги намали наматните стапки со цел да се стимулира кредитирањето.

Оваа мерка се бара само неколку денови откако централната банка значајно ги зголеми каматните стапки со цел ограничување на инфлацијата.

“Во овој момент сметаме дека каматната стапка на кредитите мора да биде пониска, бидејќи е потребно кредитите да се достапни на домашната економија”, изјави Гројсман на седница на владата.

Централната банка во текот на изминатата недела ја зголемила референтната каматна стапка за 1,5 процентни поени на 16% со цел ограничување на тврдоглаво високата инфлација, која на крајот на декември достигна 13,7%.

“Каматните стапки би можеле да бидат дополнително зголемени, доколку гледано на среден рокк, не се забележи намалување на притисокот од инфлацијата”, соопштија во декември од централната банка.

Странски банки

Грција со свој проект “Купи Куќа Купи Стан”

Објавено

на

Грција планира да вложи приближно милијарда долари во банките во земјата во следните пет години, за да субвенционира дел од хипотекарните кредити на домаќинствата.

Согласно планот на овој проект, домаќинствата кои не можат да ги плаќаат своите обврски, ќе треба да ги реструктуираат своите кредити, за потоа државата да плати дел од нивните месечни обврски.

Во моментов грчките банки се борат со огромен “облак” од лоши пласмани, кои изнесуваат 88,6 милијарди долари, наследство од финансиската криза во земјата.

Законската рамка има за цел да ги поддржи домаќинствата кои не можат да исплатуваат кредит за својот дом.

Во законот ќе бидат поставени рамки за ниво на приход и други критериуми, а должниците ќе го губат грантот ако доцнат во отплатата со над 90 дена.

Продолжи со читање

Странски банки

Салвини: Златото од Банката на Италија му припаѓа на народот

Објавено

на

Златните резерви во централната Банка на Италија се во сопственост на народот, а не на некој друг, изјави италијанскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи, Матео Салвини. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange