Connect with us

Лични финансии

Поголема финансиска едукација на децата за просперитет на економијата

Објавено

на

Финансиската едукација на населението, особено на најмладите, треба да се поттикнува, бидејќи тоа е важно за стабилноста на финансискиот систем и просперитет на економијата. Ова беше пораката од министерот за финансии Драган Тевдовски, гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, и претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето Климе Попоски, по повод Денот на штедењето, 31 Октомври, упатена на доделување на наградите на конкурсот објавен по тој повод.

 

Според министерот Тевдовски, децата се иднината на земјата и секој што е во позиција да донесува одлуки треба да води сметка за нивната иднина.
“Треба да им предочиме на децата дека штедењето е важно, бидејќи тоа е основа за развој на македонската економија” – истакна Тевдовски.

Гувернерот Богов посочи дека во насока на зголемување на финансиската едукација на младите, Народната банка има потпишано меморандум за соработка со Бирото за развој на образованието, што ќе отвори поголем простор за соработка со училиштата и учениците.

Тој најави дека наскоро ќе биде објавен и водич за финансиска едукација за најмладите.

Климе Попоски од АСО истакна дека децата се носители на севкупниот економски и финансиски развој на РМ и дека раната финансиска едукација претставува клучен фактор за долгорочниот одржлив развој на финансискиот систем.

Во развиените земји степенот на финансиска едукација е 65%, а во новите земји-членки на ЕУ тој процент на финансиска едукација кај населението над 18 години изнесува 22%.

На конкурсот интерес пројавиле голем број ученици. Доставени се вкупно 780 творби, од кои 301 литературна и 452 ликовни творби. Пофалници и награди беа доделени за 24 творби.

 

Лични финансии

Колку им е потребно на најбогатите луѓе во светот да ја заработат вашата годишна плата?

Објавено

на

Џеф Безос, Бил Гејтс, Ворен Бафет, Бернард Арно и Марк Цукерберг се најбогатите луѓе во светот чија вкупна актива се проценува на 429 милијарди долари – навистина е тешко да се разбере како нивните импресивни бројки би можеле да се споредат со платите на обичниот човек.

Преку калкулатор, можете да пресметате колку време е потребно за пет од најбогатите луѓе во списокот Форбс да ја заработите годишната нето плата, пишува Business Insider.

Така, на пример, просечната американска плата е 56.516 долари, Џеф Безос ја заработува за  46 секунди, а Бернар Арно за 59 секунди. На пример, Гејтс, Цукерберг и Бафет го зарабоотуваат тој износ за нешто повеќе од една минута.

И ако сакате да проверите колку време е потребно петмина од најбогатите луѓе во светот да ја заработат својата годишна нето плата, претворете ја во долари и внесете го калкулаторот.

Продолжи со читање

Лични финансии

Зошто се лажеме самите себе?

Објавено

на

Човечкиот мозок знае да се излаже самиот себе со цел да ја смири совеста. Тоа им се случува и на најинтелигентните луѓе, особено кога во прашање се парите.

Според истражувањето на група психијатри и невролози од САД, има основни 6 лаги кои си ги кажуваме, а се директно поврзани со финансиите:

 1. “Ќе создадам пасивен приход„ – Попаметно е да се подобрите на работното место и да барате повеќе да ве платат.
 2. “Посериозно ќе се обида, ќе заштедам пари„ – Пробајте, ама се додека не ги автоматизирате финансиите нема да заштедите.
 3. “Ќе се задржам до буџетот и неговата распределба„ –  Никогаш, на никого не му успеала оваа тактика.
 4. “Моите пријатели одат 4 пати на одмор и заработуваат помалку од мене„ – Најчесто пријателите живеат на кредит, не одат на одмор од заштедата или од правилното трошење на парите.
 5. “Ќе вложувам во акции„ – Освен ако не сте финансиски експерти и аналитичари, веројатноста е 100% да ги изгубите парите.
 6. “Парите се за алчните луѓе, јас не морам да се грижам за пари„ – Интересно е што ова се изјави на најскржавите луѓе.

Банкарската сметка најдобро ќе ви каже дали сте финансиски непобедлив или треба да престанете да се лажете сами себе.

Продолжи со читање

Лични финансии

Навики за подобри лични финансии

Објавено

на

За почеток, почнете да трошите помалку отколку што заработувате. Тоа е златното правило за подобрување на финансиската состојба.

Ние направивме мало истражување, и одвоивме список од навики кои ќе ви ги подобрат личните финансии:

 1. Следете ги вашите приходи и трошоци;
 2. Не трошете на поклони и частења ако нема причина за тоа;
 3. Отворете ги сметките штом ќе пристигнат;
 4. Плаќајте сметки на време;
 5. Плаќајте сметки онлајн;
 6. Купувајте производи под гаранција;
 7. Внимателно читајте ги договорите што ги потпишувате;
 8. Користете кредитна картична само во неопходни ситуации (одење на одмор не е неопходна ситуација);
 9. Доколку има распродажби, тоа не значи дека мора да купите се што е ефтино, купете го само тоа што навистина ви е потребно;
 10. Секогаш споредувајте ги цените во маркетите и купувајте таму ка;е што е потребно.

Ова се основните 10 чекори кон кои треба да се придржувате за да имате добар почеток на оптимизирање на финансиите. Доколку имате проблем и не успевата, прочитајте ги правилата уште еднаш.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange