Connect with us

Лични финансии

Пет вештини кои тешко се учат, но кои се важни за развојот на кариерата

Објавено

на

Најубавите нешта во животот може да се бесплатни, но тоа не значи дека не одземаат време, енергија и упорност. Особено кога станува збор за стекнување на вештини, важни за кариерата и личниот живот.

Од Business Insider ги посочуваат способностите, квалитетите и вештините кои тешко се учат, но се многу важни во развојот на кариерата и кои доколку ги совладате ќе ви се вратат неколкукратно.

1. Распределба и организирање на времето

Ефективната организација на секојдневниот живот ќе ви биде исклучително корисна. Треба да најдете систем кој ви одговара најдобро. Научете да планирате, но не само да правите to-do листи, туку и да одредувате рокови за нивно спроведување и реализирање.

2. Позитивни мисли

Станува збор особено за нашите мисли насочени кон самите нас, кон тоа како се справуваме со проблемите. Не е лесно да акумулирате доволно самодоверба во себе, но кога тоа ќе се случи, дефинитивно ќе почувствувате промена во квалитетот на живот.

3. Упорност

Без разлика дали работите во важен проект во работата, сакате да ги зајакнете врските со пријателите или тренирате во фитнес салата, константноста е клучна за успехот. Многу луѓе престануваат да се трудат, кога ќе го достигнат врвот, но всушност за да се задржите на врвот, најбитно е да се трудите повеќе од било кога да останете таму.

4. Вештината да слушате

Претрупани сте со работа? Тоа е дел од секојдневието на работа, но многу е важно е да одвојувате време и да научите да ги ислушате внимателно луѓето/колегите околу себе. Така покажувате почит и загриженост и ги привлекувате на своја страна.

5. Учење на уште еден странски јазик

Познавањето на странски јазик не само што ќе отвори нови професионални можности пред вас, туку и ќе ви даде нова перспектива и дури и различен начин на размислување. Ќе ви помогне да запознаете уште една култура и да го проширите својот поглед кон светот.

Лични финансии

Што претставува каматно-каматниот ефект или попознат како сложена камата?

Објавено

на

Еден од најпознатите научници во историјата, Алберт Ајнштајн ја опишал сложената камата како “Осмо Светско чудо”. Тој додал дека оној кој го разбира овој ефект, заработува многу, тој што не го разбира, подоцна скапо го плаќа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Променете ги навиките и почнете да штедите

Објавено

на

Сликата што ни ја дава статистиката за повисоки плати и ниска инфлација се замаглува ако се обидете да ја наполните кошничката во некоја од домашните продавници и супермаркети. Кога ќе се спореди фискалната сметка и она што сме го ставиле во торбата по пазарењето, неизбежно доаѓа прашањето „Каде ми отидоа парите?“. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

БИЛ ГЕЈТС: Треба да си поставите 4 прашања за да го оцените квалитетот на вашиот живот

Објавено

на

Бил Гејтс има 63 години. Тој во целост се согласува со фактот дека воопшто не е истата личност која бше кога ја основаше компанијата “Microsoft”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange