Connect with us

Осигурување

Осигурителната индустрија со умерен пораст во првите шест месеци од годинава

Објавено

на

Осигурителната индустрија во Македонија во првата половина од годинава бележи умерен пораст во сите сегменти од своето работење, а до Агенцијата за супервизија на осигурување се поднесени 63 претставки или за 21,1% повеќе во споредба со истиот период лани, од кои 43% се однесуваат во делот на автоодговорност.

Осигурителниот сектор во првите шест месеци од годинава оствари добивка по оданочување во износ од 166,9 милиони денари. Осум од друштвата за неживотно осигурување имаат добивка од 193,4 милиони денари, а три загуба од 62,8 милиони. За разлика од нив, сите друштва за осигурување на живот имаат добивка во вкупен износ од 36,3 милони денари.

 

“Умерен раст има кај бруто пласираната премија и бројот на продадени договори за осигурување. Забележано е зголемено профитабилно работење на друштвата за осигурување, пораст на капиталот, пораст на активата, на финансиските вложувања како дел од активата, како и зголемување на бројот на вработувањата”, информира Климе Попоски, директорот на Агенцијата за супервизија на осигурување на денешната прес-конференција.

 

Тој посочи дека најголемо учество во осигурувањето има во делот на автоодговорност по што следат осигурувањето на имот и живот.

 

Во сите видови на осигурувања имаме пораст во смисла дека се продадени повеќе полиси и договори. Најголемо учество од 45% во вкупната продажба има задолжителното осигурување од автоодговорност, по него следи имотното осигурување и осигурувањето на живот“, рече Попоски.

 

Прашан зошто е висока цената на зелената карта во Македонија, Попоски рече дека земјава има најниска просечна цена на зелената карта и задолжителното осигурување од автоодговорност за патничко возило во регионот и изнесува 89 евра. Во Србија е 110 евра, во БиХ 147, Црна Гора 150 и Албанија 135 евра.

 

“Во овие земји има регулирана цена, а во земјите од ЕУ има слободно формирање на цената. За да се намали цената на зелената карта потребно е да се либерализира пазарот за автоодговорност и осигурителните компании да ги одредуваат цените врз база на ризик карактеристиките на секој поединечен возач или возило како што е секаде. Цената на зелената карта би се намалила и доколку биде задолжителна за сите возила“, рече Попоски.

 

Во првата половина од годинава осигурителниот сектор остварил бруто полисирана премија во вкупен износ од 4,61 милијарда денари или за 3,1% повеќе во однос на истиот период од минатата година. Од нив во делот на неживотно осигурување остварени се 3,97 милијарди денари, односно за 1,2% повеќе од лани. Пораст од 6,5% има и кај склучените договори чиј број изнесува 615.986.

 

Зголемувањето во делот на неживотно осигурување се должи на порастот на осигурувањето од автомобилска одговорност од 1,91 милијарда денари или 5,8%, осигурувањето од незгода има пораст од 10,1% и изнесува 390 милиони денари, а општото осигурување од одговорност е 125,5 милиони денари и бележи пораст од 7,4%“, рече Зоран Стојановски од Агенцијата за супервизија на осигурување.

 

Тој нагласи дека кај осигурувањето на имот има пад од 10,79%, но истовремено и зголемување на бројот на склучени договори за 30,6%.

 

Ова претставува важен индикатор за високиот степен на конкурентност во осигурителниот сектор. Зголемениот број продадени полиси резултира со пониска цена од минатогодишната за осигурување на имот поради што во бруто износ се прибрани 934 милиони денари или за 10,79% помалку од лани иако има повеќе продадени полиси“, рече Стојановски.

 

Осигурувањето на имот кај физички лица има пораст од 2,6%, а бројот на склучени договори е намален за 17,4%, додека кај правните лица бројот на договори е зголемен за 4,2%, но износот на прибраните средства е помал за 9,1%.

 

Ова се должи на политиката што ја спроведуваат владите при големи елементарни непогоди директно да им исплаќаат оштета на граѓаните и фирмите. Тоа делува демотивирачки кај граѓаните да купуваат осигурување“, рече Попоски.

 

Во делот на осигурување на живот има пораст од 16,6%, а најголемо учество има мешаното осигурување по што следи дополнителното, па ризик осигурување и осигурување на живот во случај на доживување.

 

Друштвата за осигурување во првата половина од годинава исплатиле бруто износ на штети од 1,61 милијарда денари, а учеството на реосигурувањето во исплатените штети е 11,3%.

 

Најголемо учество во продажбата на осигурување има директната продажба со 51,09%, потоа следи продажбата преку брокерски друштва со 25,18, па преку агенти-физички лица со 11,15, друштва за застапување во осигурување со 10,02, банки со 2,14 и останати дистрибутивни канали со 0,024%.

 

Заклучно со 30 јуни на пазарот на осигурување во земјава активно работат 15 друштва за осигурување од кои 11 вршат работи за неживотно осигурување, а четири осигурување на живот. Денеска Агенцијата за супервизија на осигурувањето му издаде дозвола за вршење работа на Друштвото за осигурување Триглав осигурување живот АД Скопје, со што стана петто друштво кое врши осигурување на живот. На пазарот делуваат и 33 осигурителни брокерски друштва, 14 друштва за застапување во осигурување и три деловни банки кои делуваат како застапници во осигурување. Во друштвата за осигурување се вработени 1.927 лица или за 17,43% повеќе во однос на минатата година.

 

Осигурување

Британска осигурителна компанија исплатила 1 милион на белгиски фудбалер

Објавено

на

Еден месец пред Светското првенство, белгиски дистрибутер на електронска опрема Krefer ја објави следната акција: ако белгискиот резултат на фудбалскиот тим е повеќе од 15 гола на Светското првенство во 2018 година, компанијата ќе рефундира средства на клиентите кои купуваат голем ТВ (55 инчи или повеќе) во периодот од 26 април – 17 јуни.

Еден Азара постигна гол во 82 минута од натпреварот за третото место со Англија (2: 0).  беше 16 гол за Белгија на Светското првенство. Krefel го одржи зборот.

Рефундирањето ќе се спроведе со британската осигурителна компанија со која е потпишан договор. Осигурување одлучило вака: во поновата историја на повеќе од 15 гола на Светското првенство даде Германија само во Бразил 2014 година ( вкупно 18).

Меѓу корисниците на најновата генерација на телевизори (55 инчи) и има пријатели и роднини на белгиската репрезентација. Се проценува дека е платена вкупна сума од околу 1.000.000 евра.

Продолжи со читање

Осигурување

Важноста на автомобилското осигурување

Објавено

на

Плаќање по плаќање, година по година, може да ве остави да се прашувате што е целта на осигурувањето на автомобили. Ако никогаш не сте поднеле барање, дали сте нов возач, или сте во нова сопственост на автомобилот, тоа може да биде се повеќе фрустрирачки поради високата цена во комбинација со чувството да не добивате ништо за возврат. Верувале или не, автомобилното осигурување има своја цел и не е измама. Во Македонија, автоосигурувањето е задолжително при самата регистрација на возилото.

Основно е дека ќе ви овозможи финансиска заштита. Доколку доживеете сообраќајна несреќа, осигурувањето ќе ја покрие штетата. Во зависност од полицата (особено каско осигурување), некои ја покриваат штетата целосно дури и вие да сте виновник за истата. Ова не значи дека редовните сервиси ви ги покрива осигурувањето.

Дури и да има повредени во несаканиот настан, во зависност од полисата, може да добиете и отштета или покривање на медицинските трошоци. Може да се осигурате како возач на возилото, но можете да осигурате и патници по ваш избор (не повеќе од лимитот на возилото). Можеби ќе ве чини малце повеќе годишното осигурување, но безбедноста и сигурноста на своите наблиски е секогаш главен приоритет.

Доколку се одлучите за каско осигурување на автомобилот, вие сте осигурани од сите осигурливи ризици. Такви се: сообраќајна незгода, паѓање или удар со предмет, пожар, ненадејно надворешно термичко или хемиско дејство, удар на гром, експлозија, луња, град, снежна лавина, паѓање на воздушни летала, манифестации и демонстрации, кражба и разбојништво во цела Европа, злонамерни постапки и обест на трети лица, оштетување на тапацир при давање помош на лица повредени во сообраќајна незгода, намерно предизвикана штета на возилото за да се спречи дополнително и поголемо оштетување на автомобилот, но и на други предмети или лица, поплава, порој и високи води. Со ова осигурување до одредено ограничување е покриен и багажот кај патничките моторни возила.

 

Продолжи со читање

Осигурување

Кроација осигурување вработува

Објавено

на

Кроација Осигурување АД – Живот, објавува оглас за следното работно место:

СОВЕТНИК ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИВОТНО ОСИГУРУВАЊЕ

Доколку поседувате:

  • Изразени комуникациски и преговарачки вештини
  • Упорни сте и иницијативни
  • Претходно работно искуство во директна продажба

ВИЕ СТЕ ВИСТИНСКИОТ КАНДИДАТ !

Ние ги нудиме следните услови за работа:

  • Редовно вработување
  • Загарантирана фиксна плата во првите 6 месеци – По истекот на наведениот период, следи исплата НА ФИКСЕН И ВАРИЈАБИЛЕН дел на плата,во зависност од остварена продажба

Ние ви овозможуваме единствена прилика за развој на професионална кариера:

  • Одлични услови за работа во пријатна работна средина
  • Наградување на Вашиот допринос и можност за континуиран напредок и усовршување
  • Почитување и вреднување на поединците и нивните различности

ВЕ ПОКАНУВАМЕ ДА АПЛИЦИРАЈТЕ !

Вашата професионална биографија вклучувајќи и писмо за мотивација до 2.08.2018.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange