Connect with us

Компании

Оглас за вработување во Нептун Македонија

Објавено

на

НЕПТУН МАКЕДОНИЈА, најголемиот регионален малопродажен ланец за техничка стока, поради зајакнување и развој на маркетинг секторот, распишува оглас за вработување на:

Маркетинг координатор

Со место на вршење на работните задачи во Скопје– 2 позиции

Потребно образование, работно искуство, квалификации и вештини:

• Степен и вид на образование: ВСС (предност маркетинг, е-бизнис);
• Минимум 2 години релевантно работно искуство;
• Искуство во дигитално рекламирање, онлајн комуникација и активности на социјалните медиуми
• Одлично познавање на работа со MS Office;
• Одлично познавање на Англискиот јазик (усно и писмено);
• Добри комуникациски вештини;
• Систематичност, организираност, иницијативност;
• Флексибилност, креативност и ориентираност кон пронаоѓање на решенија;
• Способност за работа под временски притисок и истовремена координација на повеќе проекти
Одговорности и работни задачи:

• Собирање понуди и комуникација со медиуми за маркетинг активности организирани од страна на компаниите Нептун и Неп Лојалити;
• Креирање буџети и концепти со канали за комуникација на маркетинг активности;
• Планирање, осмислување и реализација на дигитални маркетинг кампањи како поддршка за промоција на услугите и производите кои ги нудат компаниите;
• Искуство со работа на платформите: Google AdWords, Google Analytics и Facebook Ads Manager;
• Пожелно е искуство со огласување на локални веб портали;
• Е-маил и Мобилен маркетинг;
• Контент маркетинг;
• Анализа и мерење на перформанси на активностите реализирани преку комуникациските канали;
• Разбирање и толкување на резултатите од дигитални кампањи и нивно презентирање во форма на извештај;
• Координaција со oдделот за управување со продукти во Нептун и партнерите трговци во мрежата на Неп Лојалити и прибирање информации потребни за изработка на материјали за потребите на кампањите како и координација и контрола при изработка на истите;
• Координaција со локални и странски добавувачи;
• Доставување информации до продавниците за и околу промотивните активности, координирање на дистрибуцијата на промотивните материјали до продавниците;
• Учество во дизајн и администрирање на веб-страната на Нептун и Неп Лојалити во консултација со систем и веб администраторот.
Доколку сте заинтересирани за работната позиција, а воедно го поседувате потребното образование, работно искуство, квалификации, вештини и личен профил за успешно извршување на работните задачи на работното место, испратете ја Вашата кратка биографија на e-mail: vrabotuvanje@neptun.mk, со назнака: “Оглас за маркетинг координатор”.

Огласот е активен до 07.02.2018 година

Општи правила за аплицирање:

• Именување на документ за аплицирање – CV (име и презиме на апликантот)
• Назнака на позицијата за која се аплицира
• Согласно Законот за заштита на лични податоци Ве молиме во текстот на е-поштата да наведете дали прифаќате Вашите податоци да се чуваат во збирката за идни вработувања во НЕПТУН МАКЕДОНИЈА или сакате Вашите лични податоци да бидат уништени по истекот на активниот оглас. Доколку нема никаква напомена од Ваша страна, податоците ќе бидат уништени.

Компании

НБРМ: Бројот на банкротирани фирми расте

Објавено

на

3,2 % изнесува растот на фирми кои банкротирале минатата година покажуваат последните податоци на Народна банка.

Тој процент пак во 2016-та бил 2,1%.

Што ги згаснува македонските компании?

Порастот на стапката на банкротирани фирми во земјава се должи на тоа што повеќе фирми отишле во стечај.

Раст на стапката на банкротирани фирми во земјава, регистрира Народната банка во последниот извештај за финансиска стабилност. Во 2017 година стапката на банкротирани фирми пораснала на 3,2%, додека претходната година или во 2016 изнесува 2,1 %. Растот се должи на тоа што повеќе фирми во таа година отишле во стечај.

Стапката се пресметува како однос на фирмите кои отишле во стечај со вкупниот број активни компании. Кои се причините за ликвидациите, познавачите велат дека долгогодишната криза и слабата ликвидност ги довеле фирмите во долгови. Старите обврски тешко се враќаат, нема наплата, па се става клуч на врата. Како причина се наведува и олеснувањето на можноста за ликвидација.

„Постоечките економски субјекти забележаа малку поголема стапка на излез од пазарот, претставена преку зголемувањето на бројот на правни лица над кои е отворена стечајна постапка. Оттука, во 2017 година дојде до раст на стапката на банкротирани правни лица од 2,1 % на  3,2 %“, стои во извештајот.

Инаку во 2017 година има благо намалување и на претприемачаката иницијатива во земјава ако се гледа преку стапката на годишна промена на формираните нови економски субјекти.

Поради бришењето на фирмите кои се со неактивен статус, од друга страна се намалува бројот на фирми кои се со блокирани сметки, па така во 2017 година, бројот на правни лица со блокирана трансакциска сметка се намалил за над 14%.

Според податоци од Централниот регистар на крајот од 2017 година, вкупниот број на регистрирани нефинансиски правни лица изнесува 111.307, а во 2016 биле 113.978. Од овие во правно-формална смисла на зборот, „постоечки“ субјекти, годишни сметки до Централниот регистар доставиле само 60.000 фирми.

 

Продолжи со читање

Компании

Саудискиот државен инвестициски фонд со интерес за Tesla

Објавено

на

Државниот инвестициски фонд на Саудиска Арабија (PIF) понуди план со кој би бил дел од инвестициската група која ќе ја приватизира Tesla.

Имено мистериозните 70 милијарди долари, кои Илон Маск ги понуди за да ги откупи акциите на Tesla Motors и да ја „тргне“ компанијата од берзата, по се ќе биде обезбедени обезбедени од Државниот инвестициски фонд на Саудиска Арабија. Ова го потврди самиот претприемач во изјавата објавена на официјалниот сајт на производителот. Милијардерот откри дека Саудијците му понудиле да ги купат акциите на Tesla за две години и ветиле дека ќе го финансираат ако се согласи. Маск го објаснува интересот на Арапите за електромобилите, поради желбите и потребата да се намали зависноста на кралството од нафтата.

Последната средба меѓу Маск и претставниците на Саудиска Арабија се одржала на 31 јули. Тоа го потврди уверувањето на претприемачот дека договорот може да се одвива и само треба процесот да започне. Тоа беше фактот што му даде храброст да зборува за „обезбедено финансирање” во неговите најави за преземање на Tesla од берзата минатата недела.

Членовите на одборот на Tesla се подготвуваат да се сретнат со своите финансиски советници оваа недела, за да го оценат предлогот на Мaск.

Продолжи со читање

Компании

Facebook ќе покажува финансиски информации за корисниците во Messenger

Објавено

на

Facebook започна преговори со претставници на најголемите банки и финансиски институции. Идејата е да се испита можноста за интегрирање на нивните услуги во апликацијата Messenger. Компанијата сака да има пристап до податоци за трансакции со кредитна картичка и да го следи билансот на тековната сметка. Информациите ќе се користат во различни функции на Facebook Messenger за да обезбедат податоци за билансот, како и сомнителни активности или предупредувања за измама.

Facebook Messenger во моментов има пристап до финансиски информации од одредени компании за да ги олесни услугите како што се услуги за разговор со клиенти или функции за управување со сметки. Необичен факт е тоа што со договарање на правилата за користење на мобилната апликација, вие дозволувате Facebook Messenger да добие слични податоци, објави CNBC. Плановите на компанијата предвидуваат корисници во реално време да ги видат промените на сметките и извршувањето на разни трансакции.

Поврзувањето на повеќе сметки во голема мера може да им олесни на луѓето и да заштеди време при логирањето во повеќе различни банкарски системи или да преземање на надворешен софтвер. Facebook верува дека повеќето корисници би сакале да го користат Messenger за пристап со претставник на банката, отколку да чекаат да бидат поврзани со нив на телефон. Разговорите меѓу Facebook и финансиските институции се во почетна фаза и допрва се очекуваат повеќе разговори.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange