Connect with us

НБРМ

НБРМ: Нема промени на каматните стапки на кредитите и депозитите во јуни

Објавено

на

Каматните стапки на вкупните кредити и вкупните депозити во јуни 2017 година останаа непроменети во однос на претходниот месец, на ниво од 6,0% и 1,6%, соодветно, покажуваат податоците на НБРМ.

Во јуни годинава, банките и штедилниците новите кредити ги одобруваа по просечна каматна стапка од 5,2%, намалена за 0,3 п.п. во однос на минатиот месец. 

Каматната стапка на новопримените депозити забележа месечно зголемување од 0,1 п.п. и изнесува 1,5%.

 

Стапката на новоодобрени кредити на корпоративниот сектор на месечна основа изнесува 5,0%, што претставува надолна промена од 0,4 п.п. во однос на претходниот месец. Во однос на јуни 2016 година, оваа каматна стапка е пониска за 0,8 п.п.Каматната стапка на вкупните кредити на корпоративниот сектор во јуни забележа месечно намалување од 0,1 п.п., и изнесува 5,5%. Споредено на годишна основа, оваа каматна стапка забележа пад од 0,6 п.п..

Oд март годинава, каматните стапки на вкупно примените депозити од корпоративниот сектор, се одржуваат на нивото од 2,0%. Споредено на годишна основа, оваа каматна стапка е повисока за 0,1 п.п.. Споредено на месечна основа, просечната каматна стапка на новопримените депозити на корпоративниот сектор во јуни оствари минимален раст од 0,1 п.п. и изнесува 1,2%. 

 

Каматната стапка на вкупните кредити одобрени на домаќинствата остана непроменета во однос на претходниот месец, на ниво од 6,5%. Во однос на јуни 2016 година, оваа каматна стапка е пониска за 0,2 п.п..

Во јуни, новото кредитирање на домаќинствата се вршело по просечна каматна стапка од 5,7%, што претставува месечно намалување од 0,1 п.п.. 

Трет последователен месец каматната стапка на вкупните депозити од домаќинствата, изнесува 1,5%, додека на годишна основа, оваа каматна стапка забележа пад од 0,3 п.п..

Просечната каматната стапка на новопримените депозити од домаќинствата, четврт месец по ред се задржува на ниво од 1,6%. На годишна основа, кај оваа каматна стапка е забележана надолна промена од 0,3 п.п..

 

НБРМ

Гувернерката на НБРМ оствари средби со високи претставници на ММФ и Светската банка

Објавено

на

Гувернернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, во рамки на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка (СБ), оствари средби со високи претставници на двете меѓународни институции, вклучувајќи средби со извршниот директор на ММФ, г. Ентони де Ланој, директорот на Дирекцијата за Европа на ММФ, г. Пол Томсен, извршниот директор на СБ, г. Франк Хемскирк, потпретстедателот на Светската банка, г. Сирил Мулер, потпретседателите на ИФЦ, г-а Џорџина Бејкер и г. Вибке Шломер, менаџерски тимови од инвестициски фондови и банки, како и со други високи претставници. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Гувернерката Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии Тевдовски на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка

Објавено

на

Делегација предводена од гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски учествува на редовните Годишни средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка во Индонезија. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Учество на гувернерката на Народната банка на научна конференција на МАНУ во Охрид

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка на Република Македонија учествуваше на научна конференција со наслов: „Идни предизвици на економскиот развој и економските политики на Република Македонија“, којашто се одржа на 4 и 5 октомври во Охрид, во организација на Македонската академија на науките и уметноститеа поддржана од Владата на Република Македонија,  Народната банка на Република Македонија и Стопанската комора на Македонија. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange